Хлеб, млеко и шећер неће поскупети

Аутор: draganadpetrovic
303 посета

ВЛАДА Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену уредбу о обавезној производњи и промету хлеба којим је ограничена цена хлеба од брашна Т-500 и маржа на остале врсте ове животне намирнице. Имајући у виду да је тржиште још нестабилно, неопходно је било продужити период важења ограничења цена на још 30 дана, а у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва.

На седници је донета измењена Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница – УХТ млека од 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра и произвођачка и малопродајна цена белог кристал шећера, која ће важити до 30. септембра ове године.Максимална малопродајна цена УХТ млека са 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра не сме прелазити 119,99 динара. Досадашња цена износила је 113,99 динара.

Илустрација: Цена млека остаје не промењена до краја септембра

Максимална малопродајна цена белог кристал шећера, у свим паковањима, не сме прелазити 102,99 динара по килограму. Максимална произвођачка цена белог кристал шећера у паковањима од једног, пет и 10 килограма не сме прелазити 85,11 динара по килограму, док максимална произвођачка цена белог кристал шећера за сва остала паковања не сме прелазити 93,63 динара по килограму.

Влада Србије је ову уредбу донела у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена наведених роба, које су изузетно важне за снадбевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија. Корекција цене млека и белог кристал шећера била је неопходна имајући у виду да је дошло до раста цена сировина, што се неће одразити на трговце тих намирница, пошто су марже остале на истом нивоу, а када је реч о потрошачима, повећање цена неће значајно утицати на њихов стандард. Већи проблем би у овом тренутку била несташица основних намирница, што би се десило уколико би се цене задржале на нивоу који не покрива трошкове пословања.

Илустрација: Непромењена остаје и цена шећера

Влада је данас усвојила и Уредбу о ограничењу цена деривата нафте која се односи на Евро дизел и Евро премијум БМБ 95 која се продужава за наредних 30 дана. Ову одлуку влада је донела имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи, а у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана, као и очувања привредне стабилности.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1149513/hleb-mleko-secer-nece-poskupeti-ogranicenje-cena-osnovnih-namirnica-produzeno-30-septembra

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар