Хладњачари и држава решили питање дуга за малину рода 2022?

Фото: Наше воће Србија

Аутор: Gdjakovic
722 посета

Представници државе и Удружења малих и задружних хладњача и произвођача малине „Наше воће Србија“ договорили су на данашњем састанку са премијерком Аном Брнабић да се нагомилани проблеми у домаћем малинарству реше обезбеђивањем кредита од две милијарде динара, путем којих ће се у потпуности исплатити прошлогодишњи род.

Према постигнутом договору, хладњачарима које имају малину на лагеру ће бити обезбеђене државне позајмице укупне вредности око 17 милиона евра, који ће они обавезно усмеравати на исплату произвођача.

Кредит је по моделу гарантне шеме са каматом коју субвенционише Министарство пољопривреде, и са грејс периодом.

Да би се средства определила на седници Владе Србије и реализовала, договорено је да се кредити пласирају преко банке Поштанске штедионице.

„Обавеза је да се направи споразум између малих хладњача и произвођача о моделу коначне исплате, јер сада је сав терет поремећаја на тржишту је у рукама малих хладњача. Ми покушавамо да исплатимо малину која нам је на лагеру“, казао је за Нову економију Божо Јоковић, представник удружења „Наше воће Србије“.

Он каже да је опција која је сада договорена у сарадњи са Владом Србије „спас од тренутне лоше ситуације у малинарству“, а да брзо стиже и врло тешка сезона бербе.

Према коначном договору, у кабинет министарке пољопривреде Јелене Танасковић до понедељка ће се доставити коначан списак дуговања, са споразумом мале хладњаче и сваког произвођача регистрованог привредног газдинства, а које су потписале обе стране.

Јоковића је оценио да је малина „једино сигурна као извозна роба“ и да „представља економску сигурност за пола милиона становника Србије, од Дрине до Сурдулице“.

„Од данас крећемо са припремом документације и у уторак ћемо је предати директно министарки Танасковић, која ће да реализује остало са својим кабинетом“, додао је Јоковић.

НАРЕДНИ КОРАЦИ?

Како нам је рекао Јоковић, наредни састанак у Влади Србије одржаће се следеће недеље, а тема ће бити поремећаји који се већ годинама јављају на тржишту малине.

„Произвођачи који нису исплаћени морају да схвате да мале хладњаче које су до сада сачувале малину на лагеру и нису је продале нити су новац усмериле на другу страну, ни једним потезом нису имали намеру да их обману и не плате своје комшије и дугогодишње сараднике, произвођаче малине“, додао је Јоковић.

Он је изјавио и да већина малих хладњача и задруга има своју сопствену производњу малине и преко удружења „Наше воће“ и са министарсвом, Владом и кабинетом председника покушавају да нађу решење.

„Сви смо уверени да је реч председника државе, премијерке, министарке пољопивреде да је извесно да нико неће променити. Нова сезона је на прагу , морамо сви опрезно и одговорно да се понашамо. Да се не понови (прошла) сезона, и да се настави у правцу развоја малинарства“, додао је Јоковић.

Цена малине прошле године је била рекордна, од 500 до 600 динара по килограму, али је касније стала њена продаја, па је доста малинара остало неисплаћено.

Преговори Удружења „Наше воће“ са државом о решењу за тај проблем трајали су од почетка фебруара.

Извор:

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/hladnjacari-dogovorili-kredit-od-dve-milijarde-za-isplatu-proslogodisnje-maline

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар