Хаос у Аустрији: Цене млека драстично скочиле

Аутор: draganadpetrovic
611 посета

ЗБОГ раста трошкова за око 30 одсто млекаре у Аустрији најављују превентивну обуставу испоруке. Друга по величини млекара у Аустрији „NOeM“, чије је седиште у Бадену, упозорава на раст цена млека и млечних производа.

Цена литре сировог млека је већ порасла за више од 10 центи, што је раст од 30 одсто, саопштио је директор млекаре Алфред Бергер.

Он је најавио да ће његова млекара превентивно обуставити испоруку одређених производа. О којим производима је реч није наведено у саопштењу. Бергер указује на несташицу амбалаже, али и код припреме воћа за воћне јогурте.
– Код малине је цена порасла за три до пет пута, али нема гаранције да ће роба бити добијена. То су нове околности за све – објаснио је он.

Такође, је истакао да понуде често важе свега пар дана. Раст цене сировог млека за више од 10 центи по литри доноси „NOeM“ додатне трошкове у висини од 40 милиона евра. Ти трошкови биће пренети на потрошаче, а раст цене зависи од млечног производа. Нервоза код трговаца намирницама је тренутно велика, јер услед растућих цена дошло је до поремећаја на тржишту.

Прехрамбрени производи пролазе кроз много руку док не дођу до витрина у супермаркетима, а предузетници који учествују у том ланцу, од пољопривредника до компаније прерађује производ и супермаркета покушавају да задрже свој удео у тржишту и марже и поред виших трошкова. Како би то остварили често витрине остају празни, јер тиме желе да врше притисак.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1110391/haos-austriji-cene-mleka-drasticno-skocile-mlekare-najavljuju-obustavu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар