Tражи се решење за поремећаје на тржишту ђубрива

Аутор: draganadpetrovic
572 посета

Цене минералних ђубрива отишле су два и три пута навише због поскупљење гаса и то погађа пољопривреднике у Србији али и у свету. Да би ублажили последице и смањили трошкове сетве, држава ће продужити још 15 дана рок за конкурисање за позајмице за набавку репроматеријала с нижим каматним стопама, изјавио је јуче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Навео је да ово министарство даје субвенционисане кредите за куповину репроматеријала са грејс периодом и каматном стопом од један и три одсто, што је знатно ниже од онога што су пољопривредници добијали од уговарача.

– Ова могућност постоји до 1. новембра али ћемо продужити још 15 дана управо због јесење сетве, за оне који евентуално нису обезбедили финансијска средства и како би сетва, пре свега пшенице, највећим делом била успешно завршена – нагласио је Недимовић за ТВ Прва.

Додао је да не види веће проблеме у актуелној сетви, али да би на пролеће могло да дође до поремећаја на тржишту азотних ђубрива, која се користе за прехрану усева и која ће бити потребна у марту. Према његовим речима, у Европи је највећи произвођач азотног ђубрива „Јара”, обуставио 50 одсто производње, док се у хрватској Кутини такође не производи.

Илустрација: До пролећа се очекује поремећај и на тржишту азотних ђубрива/ Фото: Pixabay

– Пописали смо све залихе које имамо и формирали радну групу која се бави овим проблем која ће у наредном периоду изаћи с предлогом за превазилажење тог стања у пролећној сетви. Велика је тражња за азотним ђубривима, имамо планове како то да решимо са Русијом, а можда и са Ираном, јер је та држава велики светски произвођач урее – казао је Недимовић.

Напоменуо је да је корона очигледно направила озбиљне тектонске поремећаје на тржишту хране, да су инпути поскупели али да је за произвођаче најважније да су финалне цене житарица кукуруза, соје, пшенице… порасле за 50 до 80 одсто.

– Мислим да ћемо много лакше превазићи проблеме, јер производимо много више него што можемо сами да потрошимо. Последњи статистички подаци показују да је извоз хране у првих осам месеци ове године скочио 19 одсто – рекао је министар пољопривреде.

Ранијих година вештачка ђубрива у Србију претежно су се увозила из Русије (око 60 одсто) али и из ЕУ, углавном из Хрватске, Аустрије, Мађарске и Румуније.

Цена гаса чини 80 одсто трошкова производње а произвођачи минералних ђубрива из Европске уније објавили су недавно да више нису конкурентни на тржишту. Удружења произвођача ђубрива „Фертилизерс Европа”, позвало је Европску комисију да предузме хитне мере које ће омогућити повратак услова у којима произвођачи могу да наставе да снабдевају европске пољопривреднике висококвалитетним и одрживим ђубривима из ЕУ.

Oва индустрија изузетно je погођена дивљањем цена енергената, а неки од највећих произвођача већ су обуставили или ограничили производњу у неизвесности шта ће се даље догађати.

Јакоб Хансен, генерални директор удружења „Фертилизерс Европa” нагласио је да ће бити проблема с минералним ђубривима и да су се они, до сада, равноправно такмичили са произвођачима из Русије, Северне Африке и заливских земаља у којима је цена гаса нижа и стабилнија. У оваквим околностима, нису конкурентни и то је разлог привремених ограничења и затварања погона широм Европе.

– Постоји стварни ризик да ће овај проблем, ако се ускоро не реши, довести до трајних затварања или пресељења нашег сектора изван Европе – упозорио је он.

Илустрација: Без ђубрива нема квалитетне производнје хране/ Фото: Pixabay

Сматра да ће тренутна ситуација допринети томе да се смањи производња ђубрива у Европи, што би могло да утиче на приносе у следећој сезони, али и на цене намирница. Вештачко ђубриво неопходно је у производњи хране а смањење употребе води до пада приноса.

Како је „Политика” недавно објавила, цена основног ђубрива, које се користи у производњи, за кратак период порасла је са 45 динара на 70, а цена урее увећана је са 250 на 750 евра по тони, што стручњаци коментаришу потпуно нереалним и неодрживим стањем на тржишту. Због тога се оцењује да ће овогодишња јесења сетва бити рекордно скупа што ће изазвати изузетно високе цене намирница.

Још у другом кварталу 2021., у односу на исти период прошле године, минерална ђубрива у Србији била су скупља за 14,3 процента, а храна за животиње 31,3 одсто.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/491190/Trazi-se-resenje-za-poremecaje-na-trzistu-dubriva

Srodni tekstovi

Оставите коментар