Sezona hapšenja kriminalaca u poljoprivrednom sektoru

Аутор: dzonioff
415 посета

Posle još jedne afere sa izvozom prepakovanog voća u Rusiju država najavljuje konačni obračun sa prevarantima. Uprava carina uvodi aplikaciju za naknadno praćenje porekla robe. I dok se čeka da država potpiše sporazum o bescarinskom izvozu u Evroaizijsku uniju voćari pozivaju nadležne da uvedu red da njih ne bi sitna zarada preprodavaca, preskupo koštala.

Jeftino ponašanje moglo bi skupo da nas košta. Početkom nedelje uhapšeno je nekoliko izvoznika i pedesetak poljoprivrednika koji su im za oko sto evra izdavali potvrde da je voće iz uvoza proizvedeno na njihovim parcelama.

Žika Karaklajić, voćar iz Brestovika kod Smedereva za RTS kaže: „Ozbiljan čovek ne naplaćuje to, on to ne radi. To rade neki jadnici, neki ljudi koji su maltene, znači koji žive na ivici egzistencije i to je njima neka, ne opravdavam ja njih, to je kriminal, to je sigurno kriminal, ali to je njima neko objasnio da to može. Znači mi voćari ne radimo reeksport, mi samo proizvodimo“.

U Asocijaciji „Plodovi Srbije“ kažu da su znajući trgovačke manire, odmah po uvođenju evropskih sankcija Rusiji tražili zabranu reeksporta. Ratko Vukićević, „Plodovi Srbije“: Ali smo opet pucali sami sebi u nogu, evo imamo podatak, na primer, da je prošle godine uvezeno 34.000 tona jabuka. Svako ko se iole bavi ovim poslom u Srbiji zna da to nije završilo na trpezi građana Srbije nego da je išlo u reeksport. Time uništavamo naše zalihe, naše proizvođače, naše farmere koji su uložili ogromna sredstva u proizvodnju i oni te jabuke ili daju u bescenje ili će na kraju baciti. Reporter: Pretprošle godine Rusija nam je uvela embargo na izvoz krušaka nakon što smo im isporučili sortu „konferens“ koja se proizvodi u Belgiji. Ta zabrana je skinuta ali smo u avgustu prošle godine dobili novu, na koštičavo voće i to zbog virusa monilije, koji u Srbiji nije ni postojao dok nije krenuo reeksport. Žika Karaklajić, voćar iz Brestovika kod Smedereva: „Koštičavo voće nema šanse da se pojede u državi Srbiji, bez izvoza mi smo mrtvi ljudi, znači neviđena šteta.

Kako prenosi RTS Uprave za zaštitu bilja je ovim povodom izdala saopštenje: „Jedna od tema nedavnih razgovora nadležnih institucija Srbije i Rusije bio je upravo izvoz koštičavog voća u ovoj sezoni. Dogovoreno je da ruskoj strani dostavimo Program upravljanja štetnim organizmom Monilinia fructicola i očekujemo da izvoz bude dozvoljen“.

Carina najavljuje odlučniju borbu sa prepakivačima. Osim na granici, pojačaće i naknadne kontrole zbog čega uvode i aplikaciju za praćenje. Sara Srdić, iz Uprave carina kaže: “Na ovaj način štitimo ne samo sporazum sa Ruskom Federacijom, već i državu Srbiju naš ugled i dobre privrednike, proizvođače koji posluju u legalnim tokovima. Mi se nadamo da ćemo pojačanim kontrolama, ako ne iskoreniti, ali bar dosta smanjiti zloupotrebe”.

Svako ko ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom biće kažnjen, najavljuje ministar poljoprivrede. Branislav Nedimović: “To što pojedinci misle da ukradu milion evra ili 100 hiljada evra ili 20, da će na taj način neko dobro za sebe postići, možda će mu biti dobro na kratak rok, na duži rok ćemo ih stići sigurno. Ovo se sve vidi, ovo je sve u papirima vidljivo, samo je pitanje dokle ih pustite.

Poznavaoci prilika kažu da Sporazum o bescarinskom izvozu sa Evroazijskom unijom nije ugrožen. Ipak, iako odnosi sa Rusijom pored političke i ekonomske, imaju i emotivnu dimenziju, ne treba, testirati strpljenje starijeg prema nestašlucima mlađeg brata.

Podsetimo nedavno je uhapšen i direktor uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat i nekoliko saradnika. On je u međuvremenu smenjen, a na njegovo mesto postavljena je Biljana Petrović koja je u međuvremenu i formalno preuzela dužnost te je za očekivati da se ubrza isplata svih subvencija. 

Srodni tekstovi

Оставите коментар