Mлади пољопривредници из Чачка пример да се може лепо живети на селу

Аутор: Gdjakovic
686 посета

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић посетио је газдинство Вемић из Трнаве у којем живи и ради једанаест чланова породице. Браћа Вемић, Живорад и Вељко, од којих свако има своје регистровано пољопривредно газдинство конкурисали су и добили средства са механизацију и противградну заштиту. Они су једни од десет младих пољопривредника са територије Града Чачака који су прошли конкурс Министарства пољопривреде где млади добијају  милион и по динара авансно а та средства је потребно оправдати  деведесет дана од момента уплате и пријема решења. Њихово учешће је двадесет и пет посто. Тако је чак 13 милиона динара отшло на територију Чачка што је импресиван износ имајући у виду да цео локални буџет за субвенције износи 45 милиона динара.

Живорад Вемић каже за Агробизнис магазин да је конкурисао за атомизер јер ће му значити у даљем раду, лакшој заштити биља и квалитетнијим плодовима и за таруп који ће му омогућити лакшу обраду воћњака: “Наше производе извозимо највише у Русију. Површина воћњака је око дванаест хектара све укупно са браћом. Од повртарства имамо парадајз који се простире на два хектара на отвореном, кромпир на око хектар али више нећемо да га производимо због цене и купус ради пречишћавања земље јер после њега може да се посади нека друга биљка која лакше успева.“

Његов брат од стрица Вељко користио је до сада субвенције града Чачка за наводњавање. Он се определио за подизање противградне мреже на засаду јабука златни делишес и џеромајн на површини око 1,5 ха:“ На овој површини има око пет и по хиљада садница отприлике. Засад је стар три године. Наша породица се бави  воћарством скоро двадесет година а прву противградну мрежу смо подигли пре десет година. Ми млађи полако преузимамо посао на себе и то нам је главни приход.“

Породица Вемић сложно живи у кући и заједно за истим столом се храни и договара о развоју својих газдинстава. Млађи укућани су на спрату, петорица браће од 18 до 23 година. Старији су у приземљу и сви лепо и сложно живе и раде. Младе снаге, њих четворица, ишли су на обуку у Немачку три године током сезоне резидбе и савладали немачку школу орезивања воћа која им даје могућност високих приноса. Кажу све се десило случајуно на једном сајму у Немачкој где су упознали воћара са којим су остварили контакт и отишли да код њега науче посао.

„То знање је непроцењиво јер ми данас орезујуемо своје засаде по најбољој пракси, радимо то и другим домаћинима где зарадимо додатни новац, а знање смо добили бесплатно тако што смо отишли у Немачку и помогли нашем пријатељу да ореже својих 30 хектара и научили у пракси како орезати  воће на најбољи начин који за сада постоји“ каже нам Живорад Вемић.

Сенад Махмутовић за наш часопис је истакао да држава Србија и Министарство пољопривреде од 2017. године издвајају посебна средства за подршку младим пољопривредницима: “Ове године је за ту намену опредељено скоро три милијарде динара. Три хиљаде младих пољопривредника је остварило права на подстицаје. Ту смо да пружимо подршку младима током целе године, да им помогнемо да покрену производњу и да се тиме баве на један професионалан начин а не да им то буде успутно.“

Није лако прићи кући породице Вемић, пут је само насут, вода га разара, а док долазите ка кући можете видети и црево које доводи воду до засада који су ближе кући. Да би снабдели воћњаке водом инвестирали су у бунар одакле наводњавају засаде. Младићи нам кажу није им досадно, њих је петорица и ако би свако довео кући по једог друга то је већ могућност да у неком тренутку прекрше епидемиолошке мере шаљиво нам објашњавајући како се они осећају на селу и како живе.

На први конкурс за младе пољопривреднике пријавило се око 650 младих а претходне године чак њих пет и по хиљада од којих велики број жена. Министарство пољопривреде жели да овим путем  помогне да се што већи број жена укључи у један сасвим нови и модернији начин производње у пољопривреди. Један од примера долази нам из Балуге крај Чачка. Александра Ружичић, млада пољопривредница, је путем подстицаја набавила садилицу за паприку. Она са супругом обрађује петнаест хектара земље на којим  се налазе четири културе: “Етапно се ради производња, а културе које радимо су паприка, кромпир, купус и зелена салата. Први пут сам конкурисала за субвенције и остварила сам право на две машине од којих је једна испоручена а друга ће ускоро. Ово ми много значи и користим прилику да се захвалим Министарству пољопривреде које ми је омогућило да унапредим производњу и да се посао лакше обавља. То је садилица контејнерског типа, намењена садњи на малч фолију и одмењује доста радне снаге. Друга машина која треба да стигне је фреза банкерица која служи за формирање банкова за кромпир и повећава његов принос за неких тридесет посто.“ Александра и њен супруг су прави пример заједно са породицом Вемић како се може лепо и успешно живети на селу са свим комфором који постоји и у граду. Једини проблем представљају локални прилазни путеви који још нису асвалтирани али се надају да ће се и то десити ускоро.

Када је реч о субвенцијама за младе пољопривреднике највећи износ за који се могло конкурисати је милион и по динара. Тај новац се могао искористити за набавку тањирача, фреза, дрљача и друге механизације, а средства за набавку су се могла уложити и у садни материјал за подизање воћњака, набавку грла и јунади за тов.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде најављује и нове видове субвенција које ће бити намењене  младим пољопривредницима. Очекује се расписивање конкурса у марту месецу. Систем ће бити такав да ће се пријављивати на конкурс који ће трајати око месец дана, а средства ће бити исплаћена авансно. Од укупног износа 50% пољопривредник неће враћати, 40% ће бити обавезан кредит код банке коју пољопривредник одабере и по условима које банка одреди, а 10% ће бити учешће самог пољопривредника. Од ових средстава моћи ће да се набавља сва механизација и опрема, као и да се инвестира у објекте за производњу. Посебна пажња приликом оцењивања кандидата ће бити поклањана заштити животне средине и оптимизацији производње. То ће кандидати морати да докажу кроз своје пријаве. Како смо незванично сазнали ПДВ ће бити урачунат у цену тако да ако инвестиција кошта 2.000.000 динара бесповратно се добија милион динара. Право на пријву за конкурс ће имати регистрована газдинства, задруге и привредна друштва. Овај конкурс неће бити обухваћен набавком живих животиња. За те видове производње већ постоје разрађени начини субвенционисања тако да пољопривредници могу и њих користити.

Srodni tekstovi

Оставите коментар