Финансирање пољопривредне производње

Аутор: Gdjakovic
562 посета

У конференцијској сали Хотела Срем, након званичног отварања Сајма АгроСирм и обиласка штандова, уследиће два панела и то „Финансирање пољопривреде“, на које су учествовали Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, Радивој Надлачки, координатор Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, Саша Гујаница, извршни директор НЛБ банке и Младен Зековић, директор Дунав осигурања филијала Сремска Митровица.

Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања, представила је подстицаје које пољопривредни произвођачи могу да остваре у наредном периоду, са посебним освртом на веома повољну кредитну подршку, која је постала основ за мере руралног развоја које омогућавају пољопривреницима да инвестирају у унапређење механизације, изградњу објеката и набавку засада и животиња.

Када је пољопривреда у Сремском округу у питању, ова година, као и прошла, остаће упамћена као година сa великим бројем штета. Временске непогоде у виду града погодиле су многе атаре, а пролећни мраз нанео је велике штете бројним воћњацима. У таквим околностима, ми у „Дунав осигурању“ настојали смо да будемо максимално на услузи нашим осигураницима приликом уговарања осигурања, при процени и накнади штета, али и за савете и консултације рекао је Млађен Зековић, директор Главне филијале “Дунав осигурања” у Сремској Митровици на конфернцији „Финансирање пољопривредне производење коју је организовао АГРОПРЕСС на Сајму пољопривреде у Сремској Митровици.

„Да свест о значају осигурања пољопривредне производње расте, потврђује нам перманентно повећање броја закључених полиса осигурања усева и плодова. Простора за унапређење свакако има. У Републици Србији, према статистичким подацима, има око 229.270 ха обрадивог земљишта, од чега је осигурано 12% (27.500 ха). Од тога је 60% осигурано у Компанији „Дунав Осигурање“ (око 16.000 ха). У развијеним земљама проценат осигураних обрадивих површина знатно је већи и износи од 50 до 70%“ сматра Зековић. Он наглашава да  „Дунав“, као водећа компанија у осигурању пољопривреде, нуди осигуравајућу заштиту за све врсте гајених култура, и то од основног ризика града, пожара, удара грома, али и од допунских ризика олује, поплаве, пролећног мраза.

„Сведоци смо климатских промена, непредвидивих временских услова, неочекиваних олуја, који прате производњу под отвореним небом и који могу довести до катастрофалних последица по пољопривреднике. У Главној филијали „Дунав осигурања“ Сремска Митровица у последње три године премија за осигурање пољопривреде износила је 364 милиона динара. Само у 2018. години фактурисано је 113 милиона динара, у 2019. години 112 милиона динара, док је у 2020. години висина премије износила 139 милиона динара“ закључио је Млађен Зековић који је у име Компаније ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ отоврио четврти АГРОСИРМ.

Штете на усевима и плодовима из године у годину расту. Потврда за ту констатацију су подаци да је Главна филијала „Дунав осигурања“ у Сремској Митровици  по основу одштетних захтева на овом подручју само у последње три године исплатила око 334 милиона динара, од којих у:

– 2018. години 78 милиона динара, по основу 452 одштетна захтева,

– 2019. години 106 милиона динара за 422 одштетна захтева, и у

– 2020. години чак 150 милиона динара по основу 570 одштетних захтева за осигурање усева.

 У првих шест месеци ове године, поднето је око 100 одштетних захтева, чија је обрада у току.

И поред приметног раста закључених полиса за осигурање усева у овој години и броја захтева за накнаду штета, утисак је да се известан број пољопривредника руководи ставом „Неће баш мени да се деси“. Пракса је потврдила да такав став за последицу има ненадокнадиве штете у производњи, последично и финансијске штете, али и узалудно уложен труд и рад. Осигурање треба сматрати заштитом и инвестицијом у будућност, а не трошком кратак је закључак скупа одржаног током сајма АГРОСИРМ у Сремској Митровици.

Субвенција осигурања

За подстицај осигурања изузетно је важна и мера Владе Републике Србије, коју су следиле и многе локалне самоуправе, да Министарство пољопривреде субвенционише премију осигурања у износу од 40 до 45 одсто, у зависности од тога да ли је у питању рурално или нерурално подручје, односно до чак 70 одсту у најугроженијим регионима. То практично значи да висина премије коју плаћа осигураник износи само 60, односно 55 одсто регуларне премије. Општина Сремска Митровица субвенционише премију осигурања у овом атару са додатних 20%, поред субвенције од 40% које обезбеђује Министарство пољопривреде Републике Србије. Општина Рума одобрава субвенцију премије пољопривредним произвођачима у износу од 40% (или на локалу или од Министарства, не сабирају се проценти субвенција) и сл.

Све ове мере допринеле су да висина премија осигурања пољопривредне производње буде веома прихватљива. Тако на пример за  ха пшенице са приносом од 5.000 кг, по цени од 20 динара по килограму, са осигураном сумом од 100.000 динара, премија с порезом за основне ризике (од града, пожара, удара грома) износи 2.195 динара. Од тог износа осигураник при закључењу полисе плаћа само порез од 5%, а остатак након скидања усева. Када урачунамо поврат по основу субвенција премија осигурања пољопривредника, ово осигурање кошта само 1.300 динара.

Радивој Надлачки, координатор Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, нагласио је да се у наредном периоду очекује објављивање прелиминарне ранг листе пријава пристиглих на Први Јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2021. години, који је обухватио инвестиције у набавку опреме и механизације у секторима воћа, поврћа, грожђа и цвећа. Њавио је да ће до краја јула бити расписан и јавни позив који ће обухватити набавку опреме и механизације, али и изградњу објеката за потребе сточарске производње у секторима млека и меса, као и пчеларства и аквакултуре. Према плану, захтеви би се подносили од 1. септембра. Надлачки је нагласио да ће до краја године бити расписан и јани позив намењен сектору осталих усева.

Саша Гујаница, извршни директор НЛБ банке нагласио је да су НЛБ и Комерцијална банка, лидери, а тржишту пољопривредних кредита са чак 40 процената удела и да субвенционисани кредити инистарства пољопривреде представљају линију за коју се пољопривредни произвођачи најчешће одлучују.Како се могло чути на конфернцији НЛБ и Комерцијална банка убедљиво највише одобравају новца за пољопривредне кредите а Гујаница каже да се труде да се рокови за одобравање сведу на минимум јер су свесни да посао не може да чека и исто се односе како према малим тако и према великим газдинствима.

Srodni tekstovi

Оставите коментар