Уз субвенције и вредан рад у Срему се може живети од пољопривреде

Аутор: draganadpetrovic
540 посета

На територији Сремске Митровице има око шест хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава. Уз субвенције министарства и града, тамошњи произвођачи могу да користе и подстицаје покрајине, што им, кажу, много значи.
Породица Јеросимовић из Засавице 1, деценијама живи од ратарске и сточарске производње, а од ове године уз субвенцију покрајине, у пластенику гаје поврће.
„То је дуга традиција, три поколења радимо. Може да се опстане на селу, уз велик рад, велик труд и велика одрицања. Не идем на море, али ово што радим, одмарам себе у овом пластнику“, каже Владан Јеросимовић, пољопривредник из Засавице.

Илустрација: Уместо на море одмор у пластеницима

„Више врста послова радимо, и сточарство и повртарство. Ту смо се нашли, сад у овом пластенику, па ћемо видети, ако буде пласмана, ми ћемо се можда и проширити’, наводи Гордана Јеросимовић из Засавице.

У митровачким селима све је више жена и младих који су носиоци газдниства. Уз посао у струци, многи се баве и пољопривредом.

„Знам све, од малих ногу сам почео да возим трактор, да орем, све да радим, тако да у свим пословима помажем тати што се тиче пољопривреде. Од једног посла не може да се живи у граду, ово ми је као хоби, али волим то што радим“, каже Милош Јеросимовић из Засавице.

„Старији син је кренуо у то, њему смо узели те ангусе, оженио се сад, релативно млад, има дете, значи има неку сигурност сад. Кренули смо са шест, сад има шеснаест грла, тих ангуса, и то је нешто што ће моћи од тога да се живи“, објашњава Синиша Петрић.

Илустрација: Ангус црна врста говеди има изузетно квалитетно месо/ Фото: Pixabay

Без субвенција, Сремци кажу да је производња незамислива. Осим поврћа, увећавају се и површине под воћем.

„Сваки динар им је битан. У данашње време где могу да добију подстицаје и од министарства и од покрајине и ако не добију на неком нивоу, могу да покушају на неком другом. Тренутно је актулено на нашем нивоу, конкурс у области осигурања и то је једина мера коју могу кумулативно да примене, не само са министарства да искористе, него и град Сремска Митровица им даје 20% од премије осигурања“, каже Душица Павловић, в.д. директора Агенција за рурални развој.

Пољопривредницима је један од највећих проблема пласман и откупна цена производа, а надлежнима њихова недовољна информисаност о могућностима коришћења подстицаја.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/4470863/uz-subvencije-i-vredan-rad-u-sremu-se-moze-ziveti-od-poljoprivrede.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар