Радионица о осигурању пољопривреде овај пут у околини Врбаса

Аутор: dzonioff
244 посета

Другу овогодишњу радионицу осигурања у пољопривреди коју су у околини Врбаса, у Западнобачком округу, организовали Компанија „Дунав осигурање“ и магазин „Агропресс“ окупила је знатан број млађих носилца пољопривредних газдинстава овог краја.

Компанија „Дунав осигурање“ је највећа кућа на осигуравајућем тржишту у Србији, са дугом традицијом у осигурању и понудом више од 90 различитих врста осигурања, међу којима је и осигурање пољопривреде.

Своју лидерску позицију Компанија „Дунав“ задржала је у осигурању пољопривреде, нарочито у осигурања усева и плодова, где већ дуги низ година од укупног тржишног учешћа у Србији остварује 48–52% премије, истакао је на почетку свог обраћања окупљенима Мирко Дмитрашиновић, шеф Одељења за интерну продају „Дунав осигурања“ у Врбасу.

Укупна површина Западнобачког и Севернобачког округа које покрива Главна филијала „Дунав осигурања“ (ГФО) Сомбор износи 440.200 ха, од чега је пољопривредна површина 222.570 ха. Од укупних површина осигурава се њих 9–12%.

– У ГФО Сомбор користимо сваку прилику да обиђемо пољопривредне произвођаче и наше осигуранике, те да им презентујемо осигурање како би схватили да осигуравајућа заштита није трошак већ инвестиција.

Висина премије, наравно, зависи од врсте културе која се осигурава, где се та култура гаји и сл. На пример, на бази осигурања једног хектара под пшеницом висина премије износи око 2.000 динара. Премија се плаћа у висини од 5% приликом закључења полисе, а остатак осигураници могу да плате по скидању усева. И Министарство пољопривреде уочило је значај осигурања, па је регистрованим пољопривредним произвођачима обезбедило поврат премије у висини од 40%, тако да уместо почетних 2.000 динара за осигурање једног хектара пшеницетреба издвојити 1.200 динара, истиче Дмитрашиновић.

-Када говоримо о осигурању животиња од опасности угинућа услед болести, принудног клања или помора несрећним случајем, износ годишње премије за осигурање, на пример, коза, на вредност грла од 12.000 динара, износи 1.216 динара. Премија може да се плати и у 12 месечних рата, где у случају да је у питању регистровани пољопривредни произвођач који има право на субвенцију државе месечна рата износи око 61 динар по једном осигураном грлу.Наша компанија је давно уочила потенцијал пољопривреде, као ито да фабрика под ведрим небом треба да буде осигурана. Прошле године Компанија „Дунав осигурање“ у своју палету услуга осигурања имовине уврстила је и комбиновано осигурање домаћинства – „чувар куће“.

Пакетом „чувар куће“ могу се осигурати настањени стамбени објекти (станови и куће), као и инсталације и опрема у њима, ствари домаћинства, чланови домаћинства (од несрећног случаја), одговорност чланова домаћинства, уметнички предмети, санитарије, пословни објекти и ствари у њима.

На пример, за један стамбени објекат вредности 3.000.000 динара годишња премија износи од око 4.000 дин. до 7.000 дин. у зависности од пакета ризика које осигурање покрива, а које бира осигураник.

Годишња премија може да се плати и у 12 месечних рата, што у овом примеру износи од око 300 до 600 дин. месечно.

За све ове врсте осигурања не постоје никакви додатни трошкови јер наши продавци долазе директно у домаћинство осигураника и на лицу места закључују полису осигурања.

У Србији свега 15% грађана има закључену неку полису осигурања имовине,па управо овакве радионице служе за едукацију и за подизање свести људи о потреби да осигурају највредније што имају како би им живот био безбрижнији. Полиса је као падобран: ако је први пут немаш, други пут ти неће бити ни потребна, закључује Дмитрашиновић

Учешће у раду радиониоце узели су и Милан Глушац, председник Општине Врбас, Радивоје Надлачки, саветник министра полјопривреде, шумарства и водопривреде и проф. др Лука Радоја.

Srodni tekstovi

Оставите коментар