Препреке малих пољопривредника за добијање кредита

Аутор: dzonioff
234 посета

Један од основних проблема српске пољопривреде су мала газдинства. У просеку пољопривредници имају 4,5 хектара, а готово половина вреди око пет хиљада евра. За развој и раст потребни су им кредити, али они намају довољно вредну имовину за хипотеку. Залог за зајам је још већи камен спотицања за оне који тек крећу у посао.

Породица Ратковић из Крајишника код Зрењанина бави се ратарством и производњом млека. Почели су са пет, а сада су стигли до 17 јутара земље. Све то сопственим улагањем и уз један зајам од Гаранцијског фонда. Банкарске кредите Срђан избегава због високих камата.

„Да буде тако мања камата од ове сада коју нама нуде од 15, 17, чак и 20 одсто, значи такав кредит као што сам узео од Гаранцијског фонда. Али кад ја њих као човек пољопривредник, не баш неког раскошног образовања, питам колика ће ми рата конкретно бити, на то питање не могу да ми одговоре“, каже Срђан Ратковић, пољопривредник из Крајишника.

Повртарима са севера Баната проблем је што немају шта да дају за обезбеђење кредита.

„Велики број њих је са релативно малим поседима, па и у том смислу имају мало парцела на којима раде у власништву, а хипотека на те парцеле је један од битних услова да би се кредит добио“, објашњава Никола Филиповић из удружења повртара „Банатска ленија“ из Кикинда.

Прошле године држава је помогла 667 младих пољопривредника тако што им је дотирала 75 одсто вредности њиховог улагања. За почетнике припремају посебне пројекте.

„Развијамо један пројекат где ћемо покушати да направимо алат па ће један део трошкова обезбеђења преузети држава на себе или преко партнера из света који желе да ово финансирају. Имамо неколико финансијских институција са којима преговарамо“, истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Услов да банка одобри кредит је да газдинство буде регистровано бар две године и да остварује профит. Почетници то не могу да испуне. Зато се све чешће говори о алтернативним финансијским институцијама, па и о закону којим би њихов рад био регулисан.

извор :  http://www.rts.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар