Почела исплата субвенционисаних кредита

Аутор: dzonioff
300 посета

Београд, 30. март 2018 – НЛБ Банка Београд је исплатила први кредит за пољопривреднике из програма Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде

Први исплаћени кредит одобрен је пољопривредном газдинству из Сомбора, за унапређење биљне производње. С обзиром на то да је носилац газдинства жена пољопривредница, каматна стопа коју ће клијенткиња плаћати износи свега 1 посто на годишњем нивоу.

Подсећамо да се кредити из овог програма одобравају за развој сточарства, ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства, инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему и набавку хране за животиње. Одобравају се у динарима, без валутне клаузуле, са роком отплате до 12 месеци за краткорочне кредите, а за дугорочне до 36 месеци, уз могућност добијања грејс периода од годину дана. Код одређених врста механизације и опреме, постоји могућност задуживања на рок и до 60 месеци. Држава субвенционише каматну стопу, па она за кориснике износи 3 одсто, док млади пољопривредници, жене власнице пољопривредних газдинстава и пољопривредници из неразвијених подручја могу да добију средства из овог програма са каматном стопом од свега 1 одсто.

Биљана Петровић, директорка Одељења за управљање продајом агробизнису је поводом одобравања првог субвенционисаног кредита изјавила: “Програми субвенционисаних кредита су изузетно значајни јер пољопривредницима омогућавају да под изузетно повољним условима дођу до средстава која су им потребна за одржавање и унапређење производње на њиховим газдинствима. С обзиром на то да је међу власницима пољопривредних газдинстава само 17 посто жена, добро је да постоје додатне олакшице за жене, као и младе пољопривреднике и становнике неразвијених подручја.

НЛБ Банка се укључује у све програме Владе Србије намењене подршци агро сегменту јер верујемо да је ово сегмент тржишта који значајно доприноси економији Србије. Уз ове кредите, као банка са преко 10 посто учешћа на тржишту кредита за пољопривреднике, која је прошле године удвостручила свој портфолио у том сегменту, у својој понуди имамо широк спектар производа и услуга прилагођених потребама пољопривредника. Поред тога, пољопривредницима је на располагању све већи тим наших агро саветника који су ту за све консултације и подршку”.

Srodni tekstovi

Оставите коментар