После 125 годинa чувени произвођач слаткиша отишао у стечај

Аутор: draganadpetrovic
268 посета

Тихо и без медијске халабуке, почетком децембра прошле године (пре месец и по дана), донета је одлука о отпуштању 25 запослених у фирми Салцбуршка чоколада (Salzburg Schokolade), која производи у Гродигу, општини у округу Салцбург, чувене моцарт кугле и остале посластице под брендом Mirabell. Боравила сам тада у Салцбургу и отпуштање је била само вест за локалне медије, али је врло транспарентно комуницирана. Укључио се и председник општине и навео захтеве компаније који су му предочени. Главна порука је била да љубитељи и купци моцарт кугли неће осетити никакве промене, а производња ће се наставити. Тако је било. Моцарт кугли је било свуда, као и сада…

Али, док љубитељи купују ту чувену чоколадну куглицу са марципаном и кремом у средини, мало ко од њих зна за „бизнис хронику“ произвођача фирме Salzburg Schokolade која је пре годину дана прогласила стечај. Још мање се зна, у широј јавности (аустријској и европској), за смањење броја запослених и за намере новог власника да постојећи велики простор на којем се налазе погони, искористи као грађевинско земљиште за, на пример, станоградњу! Звучи познато, али идемо редом.

Фирма Салцбуршка чоколада која се налази у општини Гродиг, на десетак километара од центра Салзбурга, прогласила је стечај пре нешто више од годину дана, крајем новембра 2021. године. Разлог је било смањено пословање и продаја услед пандемије короне. Дуг је достигао 19,4 милиона евра, а 302 повериоца су пријавила потраживања. Фабрика се, иначе, води да је основана 1897. године, а да је 1920. године покренула ручну производњу моцарт кугли, на основу оригиналног рецепта. Због потреба тржишта, ручни процес прављења кугли замењен је 1960. године индустријском методом.

Бренд моцарт кугли је потом, деценијама растао, но вратимо се на проглашење банкрота крајем новембра 2021. године. Од оних 19,4 милиона евра потраживања, суд је признао 14,2 милиона евра. За куповину фабрике Salzburg Schokolade у стечају, била је заинтересована такође чувена фирма Julius Meinl која је преко своје кондиторска групе КЕX холдинг, са седиштем у Румунији, преузела је компанију. Повериоцима је исплатила, како су тада навели аустријски медији (ОРФ), необично високу квоту – 100 одсто потраживања. Иначе, фирма Salzburg Schokolade није позната само по производњи моцарт кугли, већ и по талирима Марије Терезије, као и по производу Mirabell “Real Salzburg Mozartkugel” који се ради ексклузивно за америчку групу Mondelez.Дакле, нови власник је дугове вратио, а производња је настављена све до новембра 2022. године. У време преузимања, у компанији је радило 140 запослених, те је менаџмент одмах најавио своје планове рационализације по којима би компанија требало да има око 95 запослених.

Илустрација: Моцарт кугле биле су заштитни знак Салзбурга и Аустрије

И тако се, годину дана након стечаја, нови власник огласио информацијом да ће отпустити 25 запослених, што је, отприлике, сваки пети од 120 запослених, јер је у међувремену фабрику напустило 20 запослених. Менаџмент је као узрок отпуштања навео: нагли раст трошкова сировина, амбалажног материјала, транспорта и, пре свега, енергије. Због тога се део производње гаси, али ће се наставити производња свих брендова. Но, иза тих „отпуштања из економских разлога“, много више је говорила информација председника општине Грудиг, Херберта Шобера, који је за аустријске медије најавио да су “добили упит од менаџмента о томе да ли је могућа прерасподела постојеће површине у стамбени простор, јер би се пословање могло модернизовати и обновити на далеко мањем простор од онога којим фабрика располаже”. Никакве побуне није било, радници су отпуштени, вероватно са припадајућим отпремнинама, али се тиме више нико у медијима није бавио.

А када се погледа цео комплекс који заузима фабрика, јасно је да она, када је грађена пре готово једног века, подигнута на крају града, на великој површини јер је, очигледно, тада то био празан простор – поља и ливаде. Тада је подигнуто много зграда – за административне и производне послове, јер је за то било и простора и средстава, такође се види из фотографија које се могу наћи и на сајту фабрике, као и општине Грудиг. Али, како се општина развијала, сада, један век касније град се проширио, насеља се повећала, па је овај простор постао идеалан за, погађате – стамбену изградњу!
Како то познато звучи, нама у Србији, али, очигледно и другима, на пример, новим власницима Salzburg Schokolade у Грудигу. Да ли су они то имали у виду пре годину дана када је Julius Meinl купио ову фабрику у стечају? Па, наравно, да јесу! Бренд моцарт кугли и Mirabell је јак бренд, али јачи од тога су савремени трендови изградње који доносе огроман новац. Иначе, не би тек тако, лако и брзо, исплатили оне повериоце 100 одсто. Исплатили су им 14,2 милиона евра, али ће то неколико пута мултипликовати кроз грађевинско земљиште и стамбено-пословне објекте који ће ту нићи.

Мораће, додуше, нови власници Salzburg Schokolade мало да сачекају да општина и званично донесе одлуку о томе, али биће ту прихода и за општину. На опште задовољство. А моцарт кугле ће се и даље производити и конзумирати широм света.

Ех, кад би Моцарт знао колико је духовног богатства донео свету својом музиком, а нарочито колико је материјалног богатства многима донео! Са стечајем и без њега.

Извор: https://magazinbiznis.rs/salzburg-schokolade-grudig/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар