Од њиве до трпезе – ко највише заради

Аутор: draganadpetrovic
535 посета

Домаће воће и поврће увелико је на тржишту. Судећи по ценама у већим градским центрима, чини се као да није произведено у овдашњим пластеницима, воћњацима и на њивама. С друге стране, многи произвођачи кажу да им је откупна цена изузетно ниска. Проверавали смо шта се дешава на путу од произвођача до потрошача и ко у том ланцу највише зарађује.Цене лубеница, диња, парадајза, кајсија, нектарина, по правилу би требало да буду више на почетку сезоне него у пуној сезони. Међутим, већ годинама потрошачи имају утисак да се цене воћа и поврћа током целе сезоне не мењају.И док се у појединим деловима земље на пијацама и у маркетима, на пример, парадајз и паприка продају и за 200 динара по килограму, произвођачи кажу да је откупна цена изузетно ниска. Слично је и са осталим воћем и поврћем.

Илустрација: Лубеница поскупи више пута од њиве до купца/ Фото: Pixabay

„Много се улаже, много се трудимо, али остане врло мало ове године“, рекла је Марина Станисављевић, пољопривредни произвођач из Пејковца.

„Шта продамо на мало, ту је цена већа. Шта не можемо, продамо на велико накупцима“, навела је Снежана Михајловић, пољопривредни произвођач из Пејковца.

У Привредној комори Србије кажу да би удруживање могло да реши проблем ниских откупних и високих продајних цена, јер се тако смањује број посредника у ланцу од произвођача до потрошача.

„Ту је специфична повртарска производња где немате пуно организованих произвођача, где немате великих задруга које организују производњу и наступају на тржишту као један понуђач робе који може да диктира и квалитет и друге услове“, навео је Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПKС.

Илустрација: Кајсије на цени само на пијаци/ Фото: Pixabay

Додао је да се у тој ситуацији појављује простор за међупосреднике који ће организовати сакупљање са већег броја имања и они су ти који даље преговарају и продају робу и додају одређену цену прозводу, а то би могло да се избегне другачијом организацијом производње.

Пандемија коронавируса довела је и до поскупљења хране. Подаци Организације за пољопривреду и храну показују да су пољопривредни производи у просеку скупљи за више од 30 одсто.

Највећи поремећај на тржишту види се код ратарских култура, пре свега, код соје и кукуруза, јер велике земље попут Kине и Америке праве залихе.

Илустрација: И повртари у сличном проблему/ Фото: Pixabay

С друге стране, и навике потрошача утичу на повећање цена воћа и поврћа, јер се последњих годину и по дана многи окрећу здравијим начинима исхране.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4442133/voce-povrce-proizvodjaci-otkupna-cena.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар