Недимовић о хапшењу: Пољопривреда неће бити полигон преварантима

Аутор: draganadpetrovic
462 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас, поводом хапшења одговорних за реекспорт воћа купцима у Русији, да је интерес државе и заштита поштених пољопривредника приоритет свих приоритета.
Полиција је ухапсила петоро одговорних лица привредних друштава и 63 пољопривредн произвођача због сумње да су малверзацијама оштетили буџет Србије за 107.103.765 динара, саопштио је МУП.
„Пољопривреда неће бити полигон преварантима“, поручио је тим поводом Недимовић у краткој изјави за Тањуг.

Илустрација: Грчке брескве продавали као српске/Фото: Pixabay


Полиција, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском полицијом, Управом царине и Министарством пољопривреде, ухапсила је Н. П. (62) и К. П. (58), одговорна лица фирме „New land of fruit „, Н. Ц. (39) и З. Ц. (64), одговорна лица фирме „Citrum AKZ“, као и Б. К. (44), одговорно лице привредног друштва „D&B trans“.
Ухапшени су због постојања основа сумње да су извршили кривицна дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца, фалсификовање службене исправе и пореска утаја, док се 63 пољопривредна произвођача сумњиче за кривична дела прање новца и фалсификовање службене
исправе. Сумња се да су Н. П, К. П, Н. Ц, З. Ц. и Б. К током 2017. и 2018. године, брескве и нектарине увезене из Грчке лажно декларисали као да су српског порекла како би извршли реекспорт воћа купцима у Руској Федерацији.

Илустрација: Лажитали документацију о откупу бресака/Фото: Pixabay


Они су, како се сумња, сачинили лажну документацију о откупу и исплати брескви и нектарина пољопривредним произвођацима из Србије, коју су произвођачи потписивали, а део новца који је уплаћен на њихов рачун на име ПДВ надокнаде вратили су фирми „New land of fruit“.
На тај начин су Н. П, К. П, Н. Ц. и З. Ц. оштетили буџет Републике Србије за 107.103.765 динара, а прибавили противправну имовинску корист у износу од 104.755.884 динара. Такође, кривична пријава је поднета и против фирме „New land of fruit“ за кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја. Осумњицени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву, навео је МУП.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар