Министар поручио: Биће пара само мало стрпљења

Аутор: draganadpetrovic
678 посета

СВЕ већи број захтева за субвенције у пољопривреди, већа сума субвенција као и успостављање система контроле, доводе понекад до загушења у обради захтева, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

  • Већ су кренуле да се исплаћују субвенције за 2021. годину, само људи морају да буду свесни да имамо исти број људи који раде и националне мере које су повећане за око два пута – рекао је Недимовић.

Навео је да постоји загушење у погледу обраде захтева и нагласио да се сада контролише сваки захтев у смислу финансијских злоупотреба.

  • Имали смо ситуацију на територији Мачванског округа да су од 27 контрола, у 23 утрврђено да се паре трошене ненаменски. Мора и ту да се уведе ред и направи систем контроле – рекао је министар.
Илустрација: Исплаћено више од 120.000 захтева за субвенције

Недимовић је рекао да је исплаћено више од 120.000 захтева из 2020. године од укупно поднетих око 134.000, а да је око 6.000 захтева одбијено због неуредне документације.

  • И то се дешава. Имамо доста документације на допунама. Мора да се схвати да ово постаје један озбиљан систем, у коме постоји невероватна количина захтева. Из године у годину све их је више – рекао је он.
    Навео је и да је у 2020. години било 179.000 грла оваца више него у 2019. години.
  • Мора то све неко да обради. Зато идемо на систем „еАграр“ који желимо да уведемо 2022. године. Да се електронским путем подносе захтеви за субвенције и исто тако исплаћују. Да убрзамо цео систем и људе ослободимо да могу да се баве конкретним стварима – рекао је он.

Недимовић је истакао да за 2019. годину не постоје захтеви за субвенције који нису плаћени а да је документација уредно поднесена.

Илустрација: Субвенције имају и воћари/ Фото: Pixabay
  • Има оних који су на систему допуна. Просто је – ако не доставиш допуну, нећеш добити паре – закључио је министар пољопривреде.
  • Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1022734/nedimovic-apeluje-poljoprivrednike-strpe-vise-posla-isti-broj-ljudi-uzrok-zagusenja-kod-isplate-subvencija

Srodni tekstovi

Оставите коментар