Ко ће бити нови власник Будимке?

Аутор: dzonioff
242 посета

За куповину пожешке Будимке заинтересовано је више од двадесет иностраних и домаћих компанија, које ће своје карте открити у априлу, када се очекује расписивање огласа за продају.

На листи поверилаца су привредни субјекти, радници, банке, фондови, јавна предузећа и државне институције, којима се дугује око 12 милиона евра и од продаје ће, по утврђеним приоритетима, моћи да наплате део својих потраживања.

Утврђено је да Будимка поседује велики капитал – око 30 хектара утврђеног земљишта, око 100.000 м2 производних погона за прераду воћа, поврћа и меса, хладњаче, фарму, као и 15 хектара слободних површина, од чега је око 10 хектара под јабукама. Ипак, припреме за продају нису још приведене крају, пошто се ишчекује да Републички геодетски завод изда неколико листова непокретноси и поседовних листова.

Оглашење прве продаје, која би требало да се обави прикупљањем понуда или акцијском продајом, требало би да се догоди у априлу ове године.

– Када би се све ставило у функцију капитал фабрике вредео би око 20 милиона евра, али треба имати у виду да је, након банкрота, суд утврдио да Будимка дугује повериоцима 12 милиона евра, рачунајући и камате. Вредност капитала Будимке биће, највероватније, процењена на око осам милиона евра, али ће према одредбама закона, због банкрота, почетна продајна цена бири преполовљена и износиће око четири милиона евра. Ако се компанија прода за ту суму, исплатиће се 30% поверилачког дуга – објашњава Ђорђе Стевановић, члан Већа поверилаца.

Он додаје да четири милиона евра, у датим околностима, била добра цена за купца, али и за продавца и повериоце.

Успешном продајом Будимке, како оцењује Стевановић, отвориле би се нове пословне могућности, рачунајући и упошљавање, у старту, око 100 радника са перспективом да се ангажује још још 200. С друге стране, кооперантима се пружа прилика да наставе производњу воћа и поврћа, а разним фирмама да понуде своје услуге.

извор : http://www.agronews.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар