Конкурс за субвенције у сточарству у јулу,за ратаре у септембру

Аутор: draganadpetrovic
706 посета

БЕОГРАД, 1. јула (Тањуг) – Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас још два конкурса за субвенције у пољопривреди, у јулу за сточаре, а за ратаре у септембру.
Недимовић је, гостујући на РТС-у, подсетио да је конкурс за новац из ИПАРД програма отворен 21. јуна и да ће трајати до 10. септембра, након чега ће бити формиране ранг листе.
У зависности од сектора, поврат новца иде од 60 до 80 одсто, каже Недимовић.
Додаје да се новац може добити за инвестиције од минимум 5.000 евра, а максимално до 700.000 и 1.000.000 евра, зависно од сектора.
„То је за набавку свега што треба, што вам падне на памет, осим за тракторе. Значи, за изградњу објеката, засаде, механизацију“, рекао је Недимовић додајући да се очекује више захтева него претходних година.

Илустрација: Ускоро резултати конкурса за воћаре и повртаре / Фото: Pixabay


Министар наводи да је управо завршен конкурс за воћаре и повртаре, да је било око 2.300 пријава, као и да ће ускоро бити објављени резултати конкурса.
„Ова година личи да ће бити добра ратарски и морамо да учинимо све да максимално експлоатишемо то све“, каже Недимовић.
Говорећи о противградним ракетама, министар каже да је у последњих 27 дана испаљено више ракета него целе 2015. године.
„Имамо 18.000 ракета, испаљено је око 5.000, а остало око 13.000. Фрушка гора је потпуно аутоматизована, већ се виде резултати аутоматизације. Тамо су резултати много бољи него кад су људи морали сами да циљају и гађају. Морате бити свесни да то мора да се комбинује са осигурањем, зато држава даје субвенције од 70 одсто за воћарске културе, ни С-300 не може да погоди 100 одсто“, указује Недимовић.

Илустрација: Очекује се добар род овогодишње пшенице/ Фото: Pixabay


Када је реч о овогодишњем приносу јечма, министар каже да је род добар, што се очекује и за пшеницу.
Недимовић очекује да просечан принос пшенице по хектару буде и за више од 10 одсто у односу на прошлу годину, када је био око пет тона по хектару.
Наводи да га брине кукуруз, пошто нема довољно кише, али додаје да радује прогноза која најављује падавине.
„Кад идете ауто-путем видите све више и више система за наводњавање, зато дајемо субвенције, да што више људи може да одреагује кад има мањка падавина“, наглашава Недимовић.
У посету Србији данас долази министар пољопривреде Русије, а Недимовић каже да он не иде у пуно земаља, тако да је ово велика част за Србију.
„Разговараћемо о нашој размени, 365 милиона долара је српски извоз према Русији, највише воће, и то говори да је споразум о слободној трговини са Русијом добар и по сваку цену морамо да сачувамо и да спречавамо потенцијалне реекспорте, зато смо имали много хапшења претходних година“, наводи министар пољопривреде.

Илустрација: Морамо да сачувамо извоз у Русију/ Фото: Pixabay

Каже да током посете руског министра очекује добре вести за сектор воћа.
„Имаћемо нове извознике, покушаћемо да снизимо капацитет оних који имају хладњаче да могу да извозе. Такође, 10. јула ступа на снагу споразум са Евроазијском унијом, нове погодиности за овчји сир, воћне ракије. Идемо да нападнемо тржиште од 200 милиона људи, то је невероватан потенцијал“, додао је Недимовић.

Извор: ТАЊУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар