Ковин, Загреб 01.09.2021. Добре вести за српску пољопривреду али и упозорење! (Видео+фото)

Аутор: Gdjakovic
500 посета

Ковин, Загреб 01.09.2021.

Српска пољопривреда ће поново забележити рекорд, хрватски сточари очекују скок цена живе ваге свиња али имају и поруку за колеге у Србији:“ Немојте поновити нашу грешку и ви ћете пропасти попут нас“!

Ако је судити према подацима за прву половину године, Србија је на добром путу да постави нови рекорд у извозу пољопривредно-прехрамбених производа. Како је саопштио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, наша земља је извезла робе у овој области вредне 1,98 милијарди евра или у доларима 2,23 милијарде што је чак 13,9% више него прошле године која је такође била рекордна.

Уколико се овакав тренд настави, аналитичари сматрају да није немогуће да извоз буде и пет милијарди долара што би био раст за скоро 800.000.000 долара. Подсећања ради, прошлогодишњи рекод био је 4,2 милијарде долара.

Ако је судити према подацима за прву половину године, Србија је на добром путу да постави нови рекорд у извозу пољопривредно-прехрамбених производа. Како је саопштио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, наша земља је извезла робе у овој области вредне 1,98 милијарди евра или у доларима 2,23 милијарде што је чак 13,9% више него прошле године која је такође била рекордна.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је газдинства у јужнобанатским општинама Ковин и Бела Црква и разговарао са пољопривредницима углавном о цени ратарских производа и државним субвенцијама. У разговору са пољопривредницима министар Бранислав Недимовић истакао да oчигледно пољопривреда иде горе jer 2010. године извоз био је свега 1,08 милијарди долара што је два и по пута мање него сада“ нагласио је министар.

Министар Недимовић обишао је газдинство Александра Петковића из Делиблата који се бави

производњом и откупом житарица,ауто транспортом а од недавно и производњом брашна. Петковић је у неколико наврата користио подстицаје државе за набавку механизације. „Субвенције су добре,конкурсе пратимо,никада није било толико конкурса као ове године и то нас радује. И цене пољопривредних производа су добре тако да имамо разлога за задовољство“ напомиње Петковић. И остали пољопривредници у разговору са министром истакли су да су задовољни тренутним откупним ценама.

„Сунцокрет,аконтациона цена у игри у овом тренутку већа је бар 50 % него претходне године.

Соја исто. Кукуруз се врти на 24 и по-25 динара.Те цене плаше не због ратара који ће бити задовољни већ због сточарства млечног и товног говедарства поготово где реално ако не ускочи држава иду тешки дани“ каже Бранислав Недимовић.

Говорећи о актуелним подстицајима министар је рекао да се управо завршава конкурс за набавку механизације неопходне воћарима и повртарима. За недељу дана биће обављени коначни резултати. Иде конкурс 50,40,10 за сточаре,касније за ратаре и то су мере које итекако значе пољопривредницима истакао је министар Недимовић.

Можда је утисак да суша може утицати на смањење производње кукуруза и појединог индустријског биља али треба имати у виду и изузетно високе цене воћа које спада у наше стратешке извозне артикле. Цена малине је тренутно на 500 динара, купина се налази на 340 динара, а шљива је на 50-60 динара и мало ће је отићи у ракију јер је велика потрошња односно тражња за свежом или сувом.

Хрватски пољопривредници у истом проблему али у другачијој ситуацији!?

Када је реч о ценама стоке занимљива је ситуација у суседној Хрватској која нема довољну производњу меса ни млека. Упркос томе и у овој земљи цена јунетине расте док је цена свињског меса јако лоша. Њихови купци и продавци сматрају да се то дешава јер сви гледају цене у Немачкој које су тренутно лоше али се предвиђа скок већ за два до три месеца када може бити и шокантно поскупљење живе ваге товљеника. Да ли су у праву или не остаје да се види. Такође је у Хрватској оцењено да се цена меса јунади налази на максимуму у последњих двадесет година и да ће тако остати још неко време. Највећи проблем њихових сточара јесте јефтино месо које долази из других чланица ЕУ попут Пољске и Шпаније. Разлог што они могу бити конкурентни на овом тржишту је и потреба за појединим специфичним месним производима попут плећки и бутова. Купци у Хрватској кажу да нису у могућности одједном да набаве веће количине овог меса, а ако би куповали полутке не би знали шта са остатком меса јер га веч имају и превише.

Група новинара уз подршку Европске уније већ неколико дана борави у Хрватској где разговара са пољопривредницима, представницима удружења, прерађивачима и невладиним сектором. Сви се слажу да је неопходно што више улагати у едукацију консултаната који ће знати написати пројекат за финансирање из ЕУ. Без тога свако је осуђен на пропаст док се не прилагоди и саветују српским колегама да што пре почну да уче јер они тај савет нису послушали а добили су га од словенаца. „Правили смо се паметни и да смо већи папа од папе и добили страховит ударац“ кажу нам у Хрватској пољопривредној комори која је успела да у последње две до три године консолидује рад и почне да прикупља пројктне идеје и добија новац и додају:“ Сада је то много другачије али цена коју смо платили је прескупа. Наше фарме су пропадале јер су добијале превише новца из националног буџета и имали смо много фарми без обрадивог земљишта. Оне су најосетљивије, нарочито у време као што је сада ситуација када су цене сточне хране јако високо котиране“.

Послушајте шта има да каже председник Пољопривредне коморе Хрватске која представља једну од три организације које се баве питањима пољопривреде. Биће добрих али и лоших вести за све пољопривреднике у Србији. Треба послушати….

Послушајте и искуство младог пара који се бави сточарством.

Srodni tekstovi

Оставите коментар