Каква ће бити овогодишња сетва?

Аутор: dzonioff
200 посета

Иако је цена минералних ђубрива на прошлогодишњем нивоу, пољопривредници кажу да ће овогодишња пролећна сетва бити скупља због већих цена семена и чињенице да смо једина земља у региону која још увек нема модел регресираног дизел горива за пољопривреду. Томе би требало додати и чињеницу да су ратари због прошлогодишње суше и ниских приноса у великој беспарици, као и да мимо њихових очекивања, цене ратарских култура на Продуктној берзи, не расту. …
Гостујући у емисији Бразде, пољопривредници су уочи пролећне сетве указали на своје калкулације и разлоге зашто ће и ове године најважнији посао у пољу за њих бити скупљи.

Као највећи трошак у заснивању пролећних усева пољопривредници наводе скупо дизел гориво које је у односу на прошлу годину скупље за неколико динара а још увек држава нема решење око модела регресирања тог инпута. Такође је важно да до оптималних сетвених агророкова гориво буде код пољопривредника.

Да би се испоштовала технологија гајења ратарских култура, од сетве до жетве, пољопривредници кажу да је потребно да држава регресира дизел гориво у количини од 60 до 70 литара по хектару.

извор : http://www.rtv.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар