Да ли сте знали да усеве можете осигурати и од суше уз субвенцију државе?

Аутор: Gdjakovic
854 посета

Полиса осигурања – заштита и од суше
У жељи да стимулише пољопривреднике да више инвестирају у производњу усева, смањујући притом ризик од губитка прихода, „Дунав осигурање“ понудило је и јединствено осигурање од недостатка влажности земљишта (суше).
„Суша представља озбиљан проблем за пољопривредну производњу јер узрокује око 70% штета на усевима и очекује се да, услед климатских промена, њене последице буду све озбиљније. Са жељом да стимулишемо даљи развој пољопривреде у Србији, креирали смо ову услугу која је у потпуности усклађена с потребама наших корисника. Једна од највећих предности осигурања од суише јесте једноставност уговарања, јер је процес дигитализован и нема прегледа предмета осигурања. Ова услуга се базира на утврђивању накнаде штете применом индекса недостатка влажности земљишта, чиме се осигураницима омогућава транспарентност, бржа исплата и једноставна мерљивост“, рекао је Милош Бјелић, виши специјалиста за послове осигурања пољопривреде – у Региону Север Компаније „Дунав осигурање“.


Осигурање од суше намењено је пољопривредницима на територији Војводине, правним и физичким лицима која узгајају кукуруз, соју или шећерну репу. Полисом за осигурање од недостатка влажности земљишта (суше) те културе биће осигуране у периоду од 15. јуна до 14. августа. Максималан износ суме осигурања је 1.000 евра по хектару за пољопривредна добра под кукурузом и сојом, односно 2.000 евра по хектару за шећерну репу.
Пољопривредници који током предстојеће летње сезоне желе да заштите усеве од недостатка влажности земљишта могу то учинити најкасније до 1. јуна.
Та врста осигурања Компаније „Дунав“ резултат је сарадње с реномираним светским реосигуравачем „Сwисс Ре“ и друштвом „ВандерСат БВ Холандија“, глобалним пружаоцем услуга у области сателитског прикупљања комерцијалних података путем микроталасних запажања, укључујући влажност земљишта, температуру и вегетацију.
Приступачна премија и субвенције Министарства

За осигурање пољопривредног добра под засадом кукуруза, на површини од 22,5 ха, на коме је очекивани принос 7 тона/ха, по цени 18 дин/кг, сума осигурања износи 2.677.500 динара.
Од изабраног модела уговарања осигурања зависиће и висина премије.

  • уколико је лимит покрића 24% од суме осигурања, висина премије је 72.674 динара;
  • за лимит покрића 40% од суме осигурања, премија износи 110.487 динара;
    Висина премије је, у зависности од региона, додатно субвенционисана од надлежног Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

То практично значи да ће пољопривредни произвођач у зрењанинском атару за осигурање кукуруза, на површини од 1 ха, очекиваним приносом од 10.000 кг/ха и ценом од 19 дин/кг, са укљученим субвенцијама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и попустом од 10% који одобрава Компанија „Дунав“, за осигурање издвојити само 1.400 динара.
Висина премије са очекиваним приносом пшенице од 7.000 кг/ха, по цени од 20 дин/кг, на површини од 1 ха, као и са укљученим бенефицијама, износи 1.250 динара, док ће за 1 ха под сунцокретом и очекиваним приносом од 3.500 кг/ха и ценом од 45 дин/кг пољопривредни произвођач издвојити само 1.650 динара.
Плаћање премије је омогућено у ратама, 5% плаћа се по закључењу полисе, а остатак премије осигураник плаћа након након скидања усева. За плаћање премије у целости приликом закључења осигурања Компанија одобрава додатни попуст од 10%.
Детаљне информације о понуди грађани могу добити на више од 600 продајних места „Дунав осигурања“ или бесплатним позивањем Контакт центра Компаније на број 0800 386 286, путем мејла кontaktcentar@dunav.com као и на интернет адреси www.dunav.com

Srodni tekstovi

Оставите коментар