Где и како се највише лажирају папири за субвенције?

Аутор: draganadpetrovic
768 посета

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ у Србији највише злоупотребљавају субвенције када конкуришу за набавку нових трактора, машина, стакленика или куповину стоке. Када је реч о преварама, углавном фалсификују рачуне и другу, пратећу документацију.Пријављују да су купили нову робу, а у ствари набављају половно. Или уопште и не узимају.
Појачане контроле надлежних, последњих месеци, довеле су до хапшења пољопривредника. Недавно је десеторо људи осумњичено да је фалсификовало документацију, добијали су средства из буџета и оштетили државу за око 15 милиона динара. Многи од њих су лажно приказивали рачуне да су куповали машине, како би добили новац од државе.

Да су оштрије контроле субвенција потврдио је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Како је рекао, буџет за подстицај нарастао је два пута у последњих седам до осам година. Ипак, од ове године, почеле су озбиљне контроле како се користе исплаћена средства. У неким случајевима утврђено је да се половина новца користи ненаменски или су у конкурсној документацији фалсификовани подаци.У Управи за аграрна плаћања говоре да најчешће наилазе на папире фирми које се не баве продајом механизације, али ни опреме за пољопривредне машине, већ су обично називи „скинути“ са сајтова, а документација, рачуни и налози из банака фалсификовани.
Много злоупотреба има, рекли су нам у ресорном министарству, са пластеницима и системима за наводњавање. Дешавало се да су инспектори у више од 50 одсто случајева, у појединим окрузима, проналазили неправилности и ненаменско трошење новца. Сва средства која су злоупотребљена морају и да се врате.

Илустрација: Најављене још оштрије контроле/Фото:Pixabay

ПОЗИВ
МИНИСТАРСТВО пољопривреде позвало је да се пријаве све злоупотребе. Тако ће моћи да контроилишу и сузбију све евентуалне преваре, а самим тим и убрзају исплату субвенција онима који имају право да их добију.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1038880/laziraju-papire-traktore-subvencije-poljoprivredi-poslednjih-meseci-pod-lupom-inspektora-zbog-zloupotreba

Srodni tekstovi

Оставите коментар