Већи буџет за Семберијске пољопривреднике

Аутор: dzonioff
233 посета

Семберски пољопривредници поручили су да немају веће примедбе на нацрт Правилника о расподели подстицаја за развој пољопривреде и села за 2018. годину.

Они поручују да су задовољни што је буџет са 60 повећан на 71 милиона КМ, али сматрају да је требало издвојити више новца за ратарство. Кажу да траже и доношење правилника о технолошким, односно откупним стандардима пшенице.

Надлежнима институцијама замерају што нису били позвани на састанак на којем се расправљало о начинима расподеле новца аграру. Тако су остали без прилике да укажу на своје сугестије, које би побољшале положај пољопривредника.


Председник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић каже да је сваки вид подршке аграрном сектору добро дошао. Каже да иако су пољопривредници задовољни начином расподеле планираног новца одређене ставке могле су бити увећане.

– Подстицај до 200 КМ по хектару пшенице могао би бити увећан на 250 КМ. Са друге стране, задовољни смо уведеним подстицајем за производну соје, јер ћемо тако решити проблем плодореда и избећи опасност од појаве црвенила кукуруза – наглашава Радић.

Председник Скупштине удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бранимир Андрић каже да од ресорног министраства семберски пољопривредници очекују и доношење правилника о технолошким, односно откупним стандардима пшенице.

– На основу садржаја протеина и глутена одређено је пет технолошких група пшенице. Трећа класа је пшеница стандардног квалитета, друга класа је пет одсто, а прва 10 одсто скупља. Ипак, треба имати у виду да се цене формирају на основу тржишта. Оно што ратари траже је да се у правилнику дефинишу откупни стандарди, односно влага, хектолитар и нечистоћа. Мора се установити и ко ће вршити децидан надзор откупа и квалитета пшенице како би се избегле било какве малверзације – нагласио је Андрић.

Удружењу пољопривредних произвођача села Семберије придружила су се још два удружења пољопривредника. Заједно ће заступати интересе пољопривредника и настојати да својим активностима побољшају положај произвођача у аграрном сектору.

Председник Удружења пољопривредника РС – Бијељина Љубо Малетић дели незадовољство осталих представника пољопривредних удружења из Семберије, који нису консултовани приликом израде нацрта правилника о подстицајима.

– Добили смо образложење да су на састанке позивана само удружења од републичког значаја, али не и регионална попут нашег. Требало је саслушати и наше захтеве и сугестије, с обзиром да је семберска регија изразито пољопривредни крај – каже Малетић.

Пољопривредници су истакли и да је судски спор са бившим председником Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Савом Бакајлићем добио епилог. Окружни суд у Бијељини одбио је његове жалбе као неосноване и тако дао легитимитет садашњем руководству овог удружења. Подсећамо, Бакајлић се жалио јер је тврдио да је актуелно руководство удружења на нелегалан начин постављено на чело удружења.


Пољопривредници су изразили и забринутост за судбину бијељинске шећеране.

– Време је да се зна да ли ће и како овај гигант почети са радом како би пољопривредници могли да посеју шећерну репу. Стиче се утисак да никоме није у интересу да ова фабрика почне са радом. Не смемо уништавати пољопривредне потенцијале поготово оне који су од стратешког значаја не само за регију него и целу РС – каже Малетић.

извоз : https://www.blic.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар