Бивши Костићев заменик ради за црногорца

Аутор: dzonioff
205 посета

Компанија Воли у наредне три године инвестираће око 1,4 мил ЕУР а у пољопривредну производњу на закупљеној парцели од 70 хектара у улцињском насељу Шас.

Тај трговински ланац је на 15 година закупио земљиште у Шасу за пољопривредну производњу на отвореном и затвореном, са могућношћу продужења још исто толиког периода. Висина предвиђених инвестиција је близу три милиона, од чега је 1,4 мил ЕУР обавезно улагање, наводи Побједа.

Планирано је да се ове године уложи 465.000 ЕУР, наредне 399.000, а у 2020. још 515.000.

На челу тог инвестиционог пројекта биће директор агробизнис сектора у компанији Воли, Јарослав Ступавски, који је бивши заменик Миодрага Костића, председника МК групе, лидера у српском аграру. Воли га је ангажовао као експерта из области аграра.

Ступавски је истакао за Побједу да је ова година по плану предвиђена за уређење пољопривредног земљишта, односно привођење култури, јер се дуги низ година није обрађивало.

– Прво ће се уклонити шибље и растиње са парцеле, поставити ограда, прокопати канали, урадити узорци земљишта, унети ђубриво, а затим ће се приступити основној обради земљишта, орању, тањирању и у току сезоне уништавању корова. Урадићемо пробну производњу поврћа од једног до два хектара, а поставићемо и 1.500 до 2.000 метара квадратних пластеника, такође за пробну производњу – рекао је Ступавски.

Ступавски је навео да производња воћа и поврћа на пољопривредним површинама локације у Шасу превасходно има за циљ снабдевање тржишта Црне Горе производима који се у великој мери увозе, како би се смањио увоз.

Он је нагласио да је сада тешко говорити о количинама појединих производа, с обзиром на то да су тек у фази одређивања структуре усева за наредну годину, када ће сејати и садити.

Што се тиче прераде, то планирају у другој фази, односно након седам до осам година, када буду имали довољно производа, сировине са својих пољопривредних површина, као и из откупа.

извор : https://www.ekapija.com 

Srodni tekstovi

Оставите коментар