Фестивал бобичастог воћа овог викенда у Београду

Аутор: draganadpetrovic
216 посета

Други Фестивал бобичастог воћа у Београду биће одржан 22. и 23. септембра, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и Немачке организација за међународну сарадњу (GIZ). Циљеви фестивала су подстицање потрошње тог воћа и истицања значаја тог подсектора воћарства који има изузетне резултате чак и у годинама највећих криза и поремећаја на тржишту, рекао је саветник председника ПКС Вељко Јовановић.

– Као суорганизатори учествујемо у окупљању свих који учествују у производњи, преради и дистрибуцији јагодастог воћа, по којем је Србија позната у свету – додао је Јовановић.

Први дан фестивала ће бити у просторијама ПКС, у Ресавској 15, где ће о одрживој производњи и тржишту говорити стручњаци за маркетинг, иновације и производње, а другог дана фестивал ће бити на платоу иза Београдске задруге.

Илустрација: Под засадима бобичастог воћа у Србији је око 40.000 хектара

Јовановић је рекао да цене бобичастог воћа – малина, јагода, боровница и купина, нису главни проблем у производњи јер оне, упркос повременом расту због криза, дугорочно остају стабилне, већ да је најпотребније радити на развоју маркетинга и одржању квалитета да би домаћи произвођачи задржали своју позицију на тржишту.

– Срећни смо што заједно са ПКС подржавамо овај веома важан сектор за пољопривреду Србије кроз едукацију и промотивне активности, од којих је фестивал круна – рекла је представница GIZ Загорка Марковић.

Она је подсетила је да по статистичким подацима из 2021. године, 31,8% укупне вредности извоза смрзнутог органског јагодастог воћа извезено баш у Немачку, у вредности у 18,25 мил ЕУР.

Под засадима бобичастог воћа у Србији је око 40.000 хектара.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4378032/festival-bobicastog-voca-u-beogradu-22-i-23-septembra

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар