Фармерима управо најављено да ће цена млека у откупу још да пада

Аутор: Gdjakovic
442 посета

Аутор: Ивана Албуновић, Политика

Питање је где ће политика великих млекара да нас доведе. Обавештени смо да ће до марта да снизе цену за 13 динара, упозоравају произвођачи

За годину дана чак 1. 408 газдинстава мање поднело је захтев за премију за млеко, што је исто времено и око 18 милиона литара млека мање које се нашло на тржишту у истом периоду. Познаваоци тржишта истичу ће се ова ситуација наставити, посебно после најава појединих великих млекара да ће снизити цене.

Портал „Агропрес”, који је недавно објавио да је „Имлек” под брендом „моја кравица” продавао и пољско млеко, изнео је овај податак позивајући се на статистику коју води Министарство пољопривреде.

–Данас у откупу, дневно имамо око 200 тона мање сировог домаћег млека него 2021.– истиче тај портал који је поредио количине премираног млека, број грла која су остварила право на премију као и број газдинства која су добила премије у другом кварталу 2021. и истом периоду прошле године. Купци разочарани, сумњају у порекло млека на рафовима

Иначе, стање на тржишту млека изазвало је велику пажњу јавности, а читаоци „Политике” изразили су разочарање због чињенице да се уз домаће на полицама налази и увозно млеко. Неки од њих, коментарисали су и да одавно сумњају у квалитет али и то да се у радњама налазе и производи направљени од млека у праху јер је увоз значајно увећан.

Неки од њих кажу и да се то може видети и по драстичном паду прераде у појединим млекарама од када су приватизоване.

Фармер са којим смо јуче разговарали, иначе велики произвођач, открио нам је какао им је недавно из млекаре са којом послују најављено да ће цена у откупу бити за 13 динара мања, по литру, до краја марта.

–То је ужасно и то је крај. Посебно сада када смо у проблему с храном. Цена у централној Србији је тренутно јача него у Војводини. Брже боље су се сетили да је та наша цена у откупу тренутно већа него у ЕУ. Пошто сада плаћају пристајно. А како се нису сетили да је подигну када су шест година сировину плаћали мизарно и довели нас до ивице банкрота– пита наш саговорник.

У Србију је у првих 11 месеци прошле године увезено млека и млечних производа за више од 166 милиона евра, највише из Немачке и Пољске.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/533131/mleko-otkup-cena

Srodni tekstovi

Оставите коментар