ФАРМА КОЗА СЕЛЕКТ-МИЛК: Хигијена на завидном нивоу

Аутор: draganadpetrovic
406 посета

Фарма коза Селект-Милк, налази се у Инђији. Фарма је основана 2003. године, када је Миличин отац купио алпске
козе тј. увезао из Француске. У почетку су имали 700 грла,сада имају 200,ускоро креће јарење па ће се број повећати.
После четири године су отворили млекару по европским стандардима, конципирана за извоз, међутим они снабдевају и наше тржиште.Млекара је пројектована и изграђена према највишим европским стандардима из области прехрамбене индустрије и представља један од највећих погона за прераду козјег млека. Производња је покренута јуна 2007. године и одвија се сходно HACCP систему – систему безбедне хране, прича нам Милица Булатовић.
„Свесни нутритивног и здравственог потенцијала козјег млека, поставили смо веома високе критеријуме за квалитет
сировог млека, које се обезбеђује са сопствене фарме и откупом од неколико фармера.Уз наше богато искуство и стално усавршавање у производњи сировог млека едуковали смо и наше добављаче, те смо достигли квалитет сировог млека далеко изнад тражених вредности норматива Републике Србије и ЕУ. Као резултат тога, произашла је богата лепеза јединствених и изузетно квалитетних производа од козјег млека који се користе не само као храна, већ и у превентивне и терапеутске сврхе код бројних здравствених поремећаја.“У складу са тим, нарочито морамо нагласити да у састав наших производа улази искључиво козје млеко без додатака било каквих конзерванса и адитива.

Илустрација: Козји сир је и храна и лек

„Не осети се арома“, како каже Милица када се проба сир,а то је због хигијене на фарми, млеко не долази у додир са
ваздухом. Имају најмодерније измузиште, и млеко се одмах транспортује до фарме.„Козје млеко је производ коме се данас придаје све већа пажња, јер је реч о храни која има додатне особине у погледу позитивног утицаја на здравље, истиче Милица и додаје:“Оно осим високе хранљиве вредности има и лековита својства. Дакле, користи се као храна, као превентива и као терапија. Козје млеко није лек, али је здрава храна са великом предношћу лаке пробављивости због мекшег груша и мањих,за апсорпцију погоднијих, масних капљица. Због тога је козје млеко изузетно погодно за осетљиве и споре пробавне системе (козје млеко се пробави за око 40 мин, а кравље око 2.5 сата).Сурутка је потпуно природни минерални напитак доброг расположења. Природно лечи несаницу и депресивно стање. Садржи протеине највише биолошке вредности (лактоалбумин и лактоглобулин). Повољно делује на дигестивни тракт, подстиче варење и убрзава метаболизам.Препоручује се у превенцији и терапији обољења јетре,остеопорозе, повишеног крвног притиска, повишеног холестерола, упалних процеса коже, слузокоже, за побољшање рада бубрега.Протеини из козје сурутке су познати као брзи протеини јер се брзо апсорбују и директно снабдевају мишићне ћелије енергијом и неопходним аминокиселинама. Онима који воде активан живот потребан је током дана висок ниво енергије, које им ови протеини могу обезбедити. Важни су атлетичарима и рекреативцима јер обезбеђују брз опоравак
мишића после тренинга.Козји пуномасни сир је јединствени производ на нашем,али и европском тржишту. Једина смо млекара која овај сир производи од 100% козјег млека, каже Милица и додаје:Производимо и пикант козји сир, маестро, козји сир у маслиновом уљу.Широка продајна мрежа која се непрестано развија данас обухвата, поред Србије, тржиште Босне и Херцеговине, Црне Горе и Руске Федерације.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар