У уторак почиње Божићни пост, какве су цене рибе?

Аутор: draganadpetrovic
288 посета

У уторак 28. новембра почиње велики Божићни пост који траје до 7. јануара 2024. На домаћем тржишту биће довољно шарана током божићног поста, који почиње крајем новембра, и обележава Свети Никола и Бадњи дан, када за рибом влада највећа потражња – изјавио је председник Групације за рибарство у Привредној комори Србије (ПКС) Крум Анастасов за „Дневник”.

– У рибњацима уочи поста имамо око 4.000 тона шарана, а потребно нам је око 3.500 тона да би задовољили потребе купаца током поста и славе коју слави највише породица у Србији – Светог Николе – каже Атанасов.

По речима Анастасова, рибари ће настојати да шаран у том периоду не поскупи, али не гарантује да ће тако и бити.

– Килограм шарана сада је од 650 до 750 динара, у зависности од тога где се купује, маркетима или рибарницама, али пошто су трошкови производње вишеструко повећани него прошле сезоне, предузетници у рибарству не виде други излаз осим да повећају цену шарана – нагласио је Анастасов.

– Да риба не би била скупља а рибарство развијало, потребни су нам знатно већи подстицаји него што су сада, бар у висини ПДВ-а, како би се одржала и повећала производња. Сада добијамо десет динара по килограму произведене и продате рибе. И покрајински Секретаријат за пољопривреду издваја новац за подизање нових рибњака и проширење постојећих, а то треба наставити и повећати. Такође, водопривредни допринос требало би да се укине или смањи.

Илустрација: Највише шарана поједе се за време поста 

Председник Групације за рибарство у ПКС Крум Анастасов навео је да ова грана привреде у Србији из године све више слаби, што се одразило и на саму производњу рибе.

– Отприлике се за 50 одсто преполовила производња рибе у односу на протеклих десет до 15 годину. Сада имамо свега 5.000 хектара под рибњацима, а пре 15 година било их је на површини од 12.500 хектара. Имамо само три велика рибњака, који се простиру на око 500 хектара, а било их је 11. Мањих рибњака имамо доста, али се не зна поуздано да ли имају водопривредне дозволе, односно да ли раде легално.

Крум указује и на то да током епидемије ковид-19 рибари нису добили никакав додатни подстицај од државе јер због затварања пијаца и забране кретања нису имали могућности да продају рибу.

– Запали су у губитке и многи су одустали од производње, док су, с друге стране, земље у окружењу и шире давале ванредне новчане подстицаје да рибарство покрије дугове настале због епидемије – предочио је Анастасов.

Илустрација: Узгајивачи рибе имају велики проблем са лоповима

Лов у мутном

Тренутно рибарима проблеме стварају лопови. Што су рибњаци мање површине, то су крађе рибе чешће и већег обима.

– Сада се те крађе третирају као прекршаји, што нису, ако се из рибњака однесе више тона рибе у вредности од неколико милиона евра – казао је председник Групације за рибарство Крум Анастасов и додао да са представницима МУП настоје да се крађама стане на пут.

Ево и какве су цене остале рибе:

       Риба                                                  Цена

  • Скуша                                              450- 980
  • Ослић                                             900- 1.100
  • Пастрмка                                      1.300 – 1.890
  • Лигње                                             1.300 – 1.450

* Цена се односи на 1 кг смрзнуте рибе у највећим трговинским ланцима у Србији.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4300412/cena-sarana-za-bozicni-post

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар