У Сремској Митровици одржан први Агробизнис инкубатор

Аутор: draganadpetrovic
291 посета

Први Агробизнис инкубатор – сајам локалних пољопривредно-прехрамбених произвођача, одржан је за викенд у Сремској Митровици, а окупио је 33 учесника.

Срем је регија позната по производњи хране, те је Сремска Митровица право место за оснивање Агробизнис инкубатора, рекао је Бранко Ћурчић, потпредседник Покрајинске владе и председник Савета за координацију праћења економских активности у Војводини.

– Агробизнис инкубатор смо основали у Сремској Митровици, због тога што Срем са својим потенцијалом прерађивача млека, меса, воћа и поврћа има најширу основу за ту врсту делатности. Овде је центар, а сви други из Војводине могу да се обрате за помоћ – истакао је Ћурчић и напоменуо да ће Покрајински секретаријат за пољопривреду и привреду омогућити бесповратна средства за помоћ при пласману производа.

Недавно донет Закон о социјалном предузетништву пружа могућност да се конкурише за одређена средства, казао је Ћурчић и прецизирао да у новембру почиње његова примена.

Агробизнис инкубатор Сремска Митровица покренут је са циљем подршке малим и средњим пољопривредним произвођачима, а његова прва активност је управо одржани сајам.

Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице, додао је и да је овде пре неколико година покренут пројекат „Корпа сремских традиционалних производа“.

– Тај пројекат се налази у фази брендирања производа који улазе у састав корпе, а то је једино могуће ако су сви производи декларисани и произведени у објектима који су регистровани за прераду меса, млека, воћа, поврћа, па чак и житарица. Град ће помоћи произвођачима у продаји, наступу и пласману производа на тржишту путем Туристичког инфо-центра, где ће они бити понуђени – каже Самарџић.

Илустрација: Циљ је заједнички наступ пољопривредника који се баве прерађивачком делатношћу

Заједнички наступ
Циљ Агробизнис инкубатора је да пружи помоћ и подршку пољопривредницима који се баве или желе да се баве прерађивачким делатностима кроз помоћ у заједничком наступу на тржишту. У плану је учешће на оваквим и сличним сајмовима, али и пружање услуга у области маркетинга, консалтинга, преноси сајт Новости.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3861218/u-sremskoj-mitrovici-odrzan-prvi-agrobiznis-inkubator

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар