У Србији нема и неће бити несташице хране

Аутор: draganadpetrovic
319 посета

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је економска ситуација у Европи тешка, али да се Србија и са овом кризом добро бори, као и да има довољно резерви хране и да несташице неће бити.

Мали је истакао да је Србија на време обезбедила довољне количине соли, шећера, млека у праху, пшенице, кукуруза, да су рафови у продавницама пуни, а да се цене основних животних намирница, како је предвиђено владином уредбом, ни у наредном периоду неће мењати.

„И ситуација у продавницама говори да нема разлога за панику, јер свега има довољно“, рекао је Мали.

Говорећи о цени струје, Мали је рекао да се ни цена струје за грађане Србије до краја зимске сезоне неће мењати, да је цена струје за привреду мало коригована, али да је и даље међу најјефтинијима у Европи.

Илустрација: Цене основних животних намирница се неће мењати/ ФОТО: Pixabay

Указао је да фирме у појединим европским земљама обустављају рад због повећања цена струје, наводећи пример да је то учинила једна челичана у Немачкој.

„Цена струје је у Европи отишла у небеса. Цена струје према грађанима Србије се није мењала, а према привреди је мало отишла горе. Ни до даљњег се цена струје за наше грађане неће мењати. Ми издвајамо додатна средстава да набавимо довољно гаса, јер гас трошимо више него икад због развоја наше економије“, рекао је Мали за ТВ Прва.

Када је реч о гориву, Мали је казао да у Србији неће бити ни несташице горива и да се оно у нашој земљи продаје по дупло мањој цени од оне по којој се продаје у појединим европским земљама.

Подсетио је да је цена евродизела 187 динара по литру у Србији, док је цена безоловног бензина 176 динара, наводећи да је цена у другим европским земљама и виша од три и по евра по литру.

„Код нас је цена горива око један и по евро, што значи да је више него дупло јефтиније гориво у Србији него у другим европским земљама“, рекао је Мали.

Илустрација: Свега има довољно у продавницама па и уља

Истакао је да се држава бори да обезбеди грађанима све што им је потребно и да поново, као и за време пандемије, највећи део терета кризе преузима на себе.

„Важно нам је да одржимо животни стандард, да заштитимо привреду и грађане, а на тај начин показујемо и бригу и снагу наше економије“, рекао је Мали.

Министар је навео да Србија тренутно на рачуну има 150,4 милијарди динара, додајући да има довољно новца да реагује уколико то буде било потребно.
Не обустављају се мере за пораст наталитета због кризе

Држава неће одложити или обуставити најављене мере за подстицај наталитета због кризе која је изазвана сукобом у Украјини.

Мали је нагласио да су издвајања за подстицај наталитета најважније, јер су, како је рекао, деца будућност Србије.

Гостујући на ТВ Прва, Мали је подсетио да је процес пријаве за добијање бесповратних средства у износу од 20.000 евра кренуо преко служби за социјалну заштиту и да су току анализе тих пријава.

Истакао је да се за та средства може пријавити свака мајка која је након 1. јануара ове године родила дете, било да је прво, друго, треће или четврто.

„Имају право на бесповратну помоћ од 20.000 евра за куповину првог стана, ми за то имамо новца на рачуну, као и за све остало. Не одустајемо ни од развојних пројеката, можда ћемо редефинисати неке приоритета, можда ћемо нешто успорити, али то зависи од тога колико ће криза трајати“, закључио је Мали.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/mali-u-srbiji-nema-i-nece-biti-nestasice-hrane-13-03-2022

Srodni tekstovi

Оставите коментар