У ком смеру ће ићи цена меса?

Аутор: Gdjakovic
685 посета
НОВИ САД: Тренутно на тржишту меса влада шаренило цена и мало ко од купаца зна колика је заправо редовна цена килограма свињског бут и других делова свиње. Свака месара и трговина има своју цену меса и на акцијама нуди ниже цене, од 600 динара па навише, па потрошачи акцијске цене упоређују и пазаре.

Килограм свињског бута, како се може видети у ценотеки великих трговачких ланаца, достигао је 1.200 динара, што је мало више од десет евра, плећка без кости је 840 динара, а свињска леђа са костима 720 динара.

У месарама је свињски бут јефтинији него у маркетима и кошта 900 и 950 динара.

Ако се килограм свињског бута продаје за 1.200 динара, онда жива мера свиња треба да је 400 динара. Увек је паритет био три килограма живе мере утовљене свиње за килограм бута (фармер из Лаћарка Бора Шуљманац)

По речима Зорана Матијевића из Индустрије меса „Матијевић”, вероватно ће због слабије потражње у наредном периоду свињски бут појефтинити и спустити се испод 800 динара.

Матијевић је рекао за „Дневник” да би до знатнијег пада цена меса могло доћи са новим родом житарица и уљарица уколико се цене ових пољопривредних култура одрже на садашњем нивоу, пошто су већ неко време ниже за приближно 50 одсто него током јесени и зиме. – До тада, цене свињетине у месарама могле би да буду ниже у односу на садашње за свега десет посто.

Због слабије потражње у наредном периоду, свињски бут ће појефтинити на испод 800 динара (Зоран Матијевић из Индустрије меса „Матијевић”)

Фармер из Лаћарка Бора Шуљамац изјавио је за „Дневник„ да је прошле седмице килограм живе мере свиња од стотину до 120 килограма коштао 286 динара и да су с том ценом товљачи били задовољни јер је било новца за живот и могућности да се мало пара остави у крај за увећање сточног фонда. – Али, чим су стигли захтеви да свињетина буде јефтинија, кланичари су одмах брже-боље спустили цену живе ваге свиња на испод 250 динара. И сада смо у свађи, кланичари неће свиње да купе за 286 динара, а ми сељаци не дамо испод 250 динара јер кланичари увек кољу да зараде, а ми нећемо више да товимо забадава. Ако се килограм свињског бута продаје за 1.200 динара, онда жива мера свиња треба да је 400 динара. Увек је паритет био три килограма живе мере утовљене свиње за килограм бута.


У заради треба наћи меру 

Фармер Бора Шуљманац рекао је да није довољно да у појефтињењу меса буду задовољни само купци, већ сви у ланцу това, јер међу товљачима, кланичарима и трговцима одавно владају несугласице око тога ко је крив за скупо месо. – Кривицу пребацујемо с једних на друге, због чега је домаћи сточни фонд више него преполовљен и до те мере уништен да увозимо прасад. Знатан број фармера је изашао из посла баш због ниске цене товљеника и прекомерног увоза свињетине. Зато треба водити рачуна и разговарати са свима да се нађе мера у заради – предочио је Шуљманац.


Шуљманац је предочио да фармери и даље купују сточну храну по високим ценама јер су фабрике сточне хране сировине куповале по ценама које су биле током лањске жетве и кукуруз коштао више од 30 динара, пшеница око 40 динара, а соја била скоро 90 динара. – Тачно је да су сада ове пољопривредне културе знатно јефтиније, али шта то вреди када фабрике нису снизиле цене сточне хране.

З. Делић

Извор: Dnevnik.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар