У Будимку уложено 10 милиона евра, млади пронашли посао

Аутор: Gdjakovic
288 посета

Захваљујући програму „Моја прва плата“ али и систему дуалног образовања млади у Србији искористили су шансу да стекну неопходно знање кроз праксу, али и да се запосле. Компаније попут пожешке Будимке и Инмолда свакако су позитиван пример како се овакви пројекти могу имплементирати у пракси.

Више од 9.000 младих до 30 година преко програма „Моја прва плата“ стекло је стручну праксу, а више од половине се запослило, међу којима и 30 радника Будимке, а од средине фебруара пружиће се и нова прилика.

Зоран Мартиновић, фото Глас западне Србије

Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање:

„Ефекат је изузетно добар јер из првог програма је 48 одсто људи који су учествовали у програму се већ запослили. Половина је запослена у компанијама у којима су се оспособљавали а остали су добили посао управо захваљујући ономе што су стекли кроз стручну праксу у компанијама. Национална служба за запошљавање ће до средине фебруара расписати један шири сет јавних позива и за остале програме у које планирамо да укључимо 20.000 лица. Највећи износ средстава који смо наменили за ову сврху ће бити утрошен за програме стручног оспособљавања, обука и додатног образовања имајући у виду неповољну квалификациону структуру на евиденцији НСЗ, где је око 35 одсто спада у ред ниско квалификованих или полуквалификованих”, казао је Мартиновић.

Ученици средње Пољопривредне школе, стручну праксу и оспособљавање обављају у Будимци. Већина их остају у компанији која данас броји преко стотину радника и која заслужује подршку државе.

Премијерка Брнабић у компанији Будимка, фото Глас западне Србије

„Будимка је приватизована 2020. године, купила ју је домаћа компанија ИТН група из Косјерића. У овом тренутку запошљава стотине људи и има амбициозне планове и за даља улагања али и за извоз у овој години. Ми смо нашли начин да помогнемо инвестицијама Будимку, посредством европских ИПАРД фондова, преко Министарства пољопривреде у висини од милион евра. До сада се у ову компанију уложило преко 10 милиона евра, а данас смо договорили да следеће недеље дођу на разговор у Владу РС да видимо како додатно можемо да убрзамо инвестиције преко Фонда за развој, што је изузетно значајно и за пољопривреду и за прехрамбену индустрију у Србији јер имају уговоре са преко 400 коопераната”, рекла је данас Ана Брнабић, председница Владе РС која је по трећи пут посетила општину Пожега.

Ученици на пракси у Будимци, фото Глас западне Србије

Премијерка Брнабић је обишла и пожешки Инмолд, компанију која данас у најлепшем светлу представља Србију.

Ана Брнабић, председница Владе Србије у Пожеги је изјавила: „Одавде се роботи извозе у земље као што су Немачка, Норвешка, Јужна Африка, Руска Федерација и многе друге земље. То су роботи који праве наши људи, углавном млади људи, зато што је просек старости радника 34 године.

Пожега је зачетник дуалног образовања захваљујући бројним привредницима који су на време препознали да је улагање у младе најбоља инвестиција у будућност. У Инмолду се пуних 12 година стручно оспособљавају средњошколци али и студенти, који након стицања знања и вештина радо постају део тима ове компаније.

Вељко Жарковић: Ја сам прва година средње Техничке школе и кад завршим планирам да се запослим овде.

Мартина Динковић: „Овде можемо да видимо то на практичном неком примеру а не да замишљамо у глави како је то.

Никола Ракић: Научио сам да користим унивезалну глодалицу, универзални струг. Био сам на ерозиматима и на брушењу.

Лука Јездић: Сигуран сам да могу овде да нађем посао сутра када завршим школ“.

У ИНМОЛД-у тренутно имају  седам стипендиста на високом образовању, а у средњем образовању има60 стипендиста. Сваки ученик који похађа праксу код њих има финансијску стимулацију.

ФОТО: Глас западне Србије

Извор: РТВ, Глас западне Србије

Srodni tekstovi

Оставите коментар