У БиХ недостаје хране за стоку и све је скупља

Аутор: draganadpetrovic
432 посета

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО – Због раста цијена прехране за стоку, али и прошлогодишње суше, која је девастирала приносе житарица, у БиХ је преполовљен сточни фонд, те пољопривредници броје све мање грла, јер, како истичу, хране је све мање, а истовремено је све скупља.Како наводе пољопривредници, ситуација у сточарству је крајње озбиљна, јер је прошлогодишња суша уништила усјеве, а цијене житарица су дупло веће.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, је за „Независне новине“ рекао да храна за стоку поскупљује готово сваки дан те је тренутно у Српској тренд смањења сточног фонда.

„Тренутно цијена свињског меса, али и прасади и бикова расте, те се смањује сточни фонд. Имамо све мање хране“, рекао је Бањац, подсјећајући да је велики проблем прошле године проузроковала суша.“Жито и кукуруз нису родили, стоку хранимо пшеницом. На измаку је храна, а за куповати храну и хранити стоку сада треба пара“, казао је Бањац, који наводи да се по свему судећи сточарима не пише добро.

Додао је да се надају да ће, ако прољеће буде фино, родити пшеница, те да су посијане велике површине јечмом.

Илустрација: Сточари у Републици Српској забринути због поскупљења

„Тренд је опадања сточног фонда, који ће се наставити јер је храна скупа“, навео је Бањац, истичући да је сукоб у Украјини додатно отежао ситуацију, јер је ова земља један од највећих извозника житарица, а БиХ је овисна о увозу.

Како је за „Независне новине“ истакао Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, он је на фарми имао до 50 товних јунади и до пет музних крава, а да сада има свега 20 грла.

„Цијене инпута прехране су високе, соја је раније коштала око 90 КМ, а сада је 150, кукуруз је био 35, а сада је 75 КМ и када саберете цијену хране боље да не узгајате стоку, зашто бисте“, рекао је Бакајлић.

Додао је да су и раније сточари упозоравали да се мора заштитити домаћа производња, те да је сада дошло на наплату то што се на вријеме није о томе размишљало.

„Ми за потребе БиХ можемо да произведемо само од 38 до 42 одсто хране, јер немамо више земље, а истовремено се увози 90 одсто“, казао је Бакајлић.

Истакао је да је видљиво да ће доста људи оставити њиве узоране, те да је питање да ли ће их посијати.

„Сточни фонда је преполовљен, сукоб у Украјини је све преокренуо, а ми као држава ово нисмо спремно дочекали то ће се одразити на све, па тако и на храну“, закључио је Бакајлић.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, навео је да је у ФБиХ ситуација у сектору сточарства тренутно мирна, али да је тешко прогнозирати шта ће бити у наредном периоду.

„Ситуација не иде ка добром, прошле године је суша направила хаварију, тако да смо имали недостатак сточне хране, нешто су сточари докупили само да прегурају зиму. Сада иде прољеће, када је све скупље“, рекао је Бићо за „Независне новине“, додајући да се цијене домаћег меса не мичу, а цијене инпута стално расту.

Илустрација: Кукуруз скуп као суво злато/ ФОТО: Pixabay

С друге стране, Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантон, је истакао да су се пољопривредници у овом кантону прошле године припремили, те су засијали додатне површине кукурузом.

„План сјетве је да се засије сваки квадратни метар, али да ли ће то бити тако, то зависи од власти, то јесте од подстицаја које ће нам дати“, рекао је Хасановић за „Независне новине“, додајући да је цијена кукуруза досегла 90 фенинга по килограму.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Hrane-za-stoku-sve-manje-i-sve-je-skuplja/709970

Srodni tekstovi

Оставите коментар