У Ариљу заволели берача из Индије, кажу да бољег нема

Аутор: draganadpetrovic
605 посета

АРИЉЕ: Берба малина у престоници црвеног злата је у пуно јеку и док су многи домаћини имали проблем да пронађу радну снагу у селу Трешњевица имају посебног радника, Индијца Наувина Комара који је врло брзо постао права атракција међу тамошњим мештанима.
Пре шест месеци сам дошао у Србију. По струци сам кројач, па сам пронашао посао у једној ариљској шиари. Сада кад је кренула сезона малина, мој пријатељ Ђорђе ми је предложио да дођем у бербу, да се дружим са људима, али и зарадим који динар. Тако је почело, а сада сам баш задовоља. Људи су ме одлично прихватили, пуно се шалимо и радимо са осмехом, каже за РИНУ Наувин из Индије.

Иако никад раније у животу није брао малине, нити чак ушао у неку од плантажа овај необични берач се одлично нашао у српским рудницима црвеног злата. Домаћин Ђорђе му је све објаснио, а он како кажу колеге брачи, све научио из прве.

– Посао у малињаку јесте напоран, али дневница од 4.000 динара је одлична тако да нема одустајања док се све не обере. У Индији нема овог воћа, већ само плантаже чаја, а то још тежи посао од брања малина, додао је овај Индијац.

Илустрација: Наувин је одличан берач и може да набере и до 60 кг малина за дан

Иако се слабије разумеју, колеге берачи су г одлично прихватили, па увек успеју да понађу заједнички језик, попричају и нашале се са Наувином. Иако долази из далеке земље, брзо је схватио српски хумор и шале на обострани рачун.

– Он је диван дечко, млад и способан. Лепо васпитан и дружељубив, заиста смо сви одушевљени са њим. Све што смо му рекли у самом почетку брзо је савладао и постао одличан берач, један од набољих код нас. Може да набере од 50 до 60 килограма малина дневно. Он има чак и одличне предиспозиције за брање овог воћа, висок је снажан алии окретан ништа му не пада тешко, каже Ђорђе Лазовић, малинар на чији позив је Наувин и стигао у бербу.

Оно једино по чему се разликује овај Индијац од осталих берача јесте исхрана, а како је заиста добар и вредан, домаћини се труде да му удовоље.

– Не једе месо, махом руча јела од пиринча. Не пије ову нашу домаћу кувану кафу, већ има своју индијску коју кува. Све то поштујемо и разумемо, јер дечко долази са другог краја света, наглашава Ђорђе.

Нисмо успели да сазнамо једино да ли је Наувин заузет у љубавном смислу, или би можда могао да постане и српски зет, кад су га Ариљци већ тако лепо прихватили.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/visok-i-snazan-bere-po-60-kilograma-malina-dnevno-nauvin-iz-indije-bere-crveno-zlato-u-selu

Srodni tekstovi

Оставите коментар