Уље ће се плаћати сувим златом

Аутор: draganadpetrovic
456 посета

Производња сунцокретовог семена у Украјини могла би да падне за 42 одсто на 9,6 милиона тона у 2022. години.До тога би могло доћи због драстично смањене површине за сетву услед напада Русије, процењује пољопривредна консултантска кућа АПК-Информ.Сетвене површине под сунцокретом у Украјини могле би да падну у 2022. на најнижи ниво у последњих 13 година, на око 4,2 милиона до 4,4 милиона хектара, односно за 35 посто у односу на ниво из 2021. године, објавио је АПК-Информ у среду увече, преноси Ројтерс.
„Ово смањење је последица тога што је велики део борби у тој земљи концентрисан у главним регионима за узгој сунцокрета“, навела је консултантска кућа.

Украјина је највећи светски произвођач семена сунцокрета и извозник сунцокретовог уља.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић апеловао је јуче на грађане да не купују много уља.

Илустрација: Украјина је највећи произвођач сунцокрета/ ФОТО: Pixabay

„Завладала је психоза рата у целој Европи и то је то. Тржиште више не функционише, ништа не функционише“, рекао је Вучић.

АПК-Информ је такође проценио да би украјинска производња уљане репице могла да опадне за 19 процената на 2,52 милиона тона, док ће производња соје вероватно пасти за 23 одсто на 2,74 милиона тона.

Украјински министар пољопривреде Роман Лешченко изјавио је за Ројтерсу ове недеље да би површине за сејање пролећних усева ове године могле да буду више него преполовљене у односу на ниво из 2021. године, на око 7,0 милиона хектара.

Подсећамо, Директорка Пословне заједнице Индустријско биље Олга Чуровић казала је за „Дневник“ да се очекује да ће сунцокрет заузети веће површине него прошле године, за око 20.000 хектара и да ће се овог пролећа простирати на 250.000 хектара.

  • Сви се надамо да ће се поновити историјски рекорд од пре неколико година и да ће сунцокрет бити посејан на 250.000 хектара. Разлози за та надања су добра цена сунцокрета у лањској жетви и што уљарица добро подноси сушу – рекла је Чуровић.
Илустрација: Очекује се да се у Србији засеје 250.000 хектара под сунцокретом/ ФОТО: Pixabay

Она је подсетила је да је прошле године под сунцокретом било између 225.000 и 230.000 хектара, а просечан принос 3,1 тона по хектару.
Принос се усталио и постао стабилан јер смо ранијих година имали од 2,2 тоне по хектару до 2,9 тона по хектару. У прошлој жетви добили смо 700.000 тона сунцокрета, а према подацима „Индустријског биља“, фабрике уља су откупиле 675.000 тона сунцокрета. Јасно је да уља имамо довољно, таман да сунцокрет ни не сејемо овог апирла – рекла је Олга Чуровић. Додала је да залиха има и да нема разлога да уља нећемо имати .Више треба да стрепимо, навела је, да ли ћемо успети да га продамо.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/svet/evo-zbog-cega-ce-ulje-biti-kao-zlato-u-ukrajini-proizvodnja-suncokreta-pada-42-odsto-2127703

Srodni tekstovi

Оставите коментар