УСКОРО НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА МЛАДЕ

Аутор: Gdjakovic
722 посета

МИНИСТАР за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас да је у припреми програм који предвиђа до 10.000 евра бесповратних средстава за покретање привредних активности намењен младима у Србији који желе да остану на селу, али и онима који желе да из градова оду на село, тако да ће уз кућу моћи да добију и помоћ за покретање посла.

УСКОРО НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА МЛАДЕ Министар објаснио који су услови – уз кућу и 10.000 евра

Кркобабић је рекао да ће они сами бирати те привредне активности, наводећи да се очекује да ће пријављивање за овај програм почети до половине године.

Такође, истакао је да је програм доделе бесповратних средстава за куповину сеоских кућа с окућницом узео изузетно великог маха и додао да на дневном нивоу стиже 13 до 15 захтева, те да ће се са новим таквим програмом кренути за десетак дана.

Када је реч о новом виду подршке у вредности до 10.000 евра, министар је као пример навео да ће то бити подстицајна средства за отварање продавница, апотека, различите занатске радње (вулканизерске, за поправку пољопривредних машина…), обнову старих заната како би то било у функцији етно туризма, те истакао да постоји велики број захтева, више од стотинак, за обнову старих воденица.

– Наши млади људи, ако имају неку идеју која је битна да неки крај наше земље, неко село може боље и успешније да функционише јављаће се на овај конкурс, добијати подстицајна средства и ми ћемо онда имати управо те делатности, услужне или производне, које ће омогућити лакши живот људима на селу – рекао је Кркобабић.

Он истиче да су средстава која ће бити одобравана бесповратна средства, али да то неће бити готов новац да неко добије, па да купује тек тако шта хоће.

– Рецимо, за једну радионицу, апотеку или било шта млади ће изаћи са спецификацијом опреме, машина или алата који су им неопходни и онда ћемо ми по тој спефицикацији вршити уплату, али ћемо то радити заједно са локалним самоуправама – појаснио је Кркобабић.

Додао је да ће послове које буду обављали, радити у својим кућама, односно да неће изнајмљивати пословни простор и плаћати скупе закупнине.

– Адаптираће део својих кућа, помоћних објеката и ту ће бити те продавнице, радње… а онда, заједно са локалним самоуправама које ће помагати у свему томе око различитих дозвола које су за све то неопходне, у тој синергији мислим да можемо да одрадимо нешто битно – рекао је Кркобабић.

Каже да су радећи на програму доделе сеоских кућа дошли до сазнања да тамо где млади људи могу да планирају и одлучују самостално, они ту желе и да остану.

– Где неко други то ради уместо њих, из неког већег града, од тог посла нема много вајде. Млади желе да самостално одлучују – рекао је Кркобабић.

Прецизирао је да је до сада насељена 1.631 кућа, највише у јужнобачком округу, а на југу земље у Пиротском округу.

– Спремни су да конкуришу у свим деловима Србије. Успели смо збринемо 5.000 људи и 2.250 деце. То је најбоље деловање на промену демографске слике, то је најбоља популациона мера – рекао је Кркобабић и додао да је, на пример, у Бачком Петровом Селу насељено 55 породица.

Подсетио је на услове које заинтересовани морају испунити да би конкурисали, а то је да буду млађи од 45 година, да су држављани Србије и да имају пребивалиште на територији наше жемље не краће од три године, да не поседују имовину, кућу или било шта друго на територији Србије и да то нису отуђили у последњих пет година, али да могу да поседују пољопривредно земљисте јер, како каже, у нашој земљи углавном три генерације живе под једним кровом и на најмлађу генерацију, која је радно продуктивна, не води се ништа.

– Највећи број тих младих људи жели да се осамостали, проналази кућу у комшилуку и добија свој кров над главом, а настави да ради послове које је радио у заједничком домаћинству са оцем и дедом. То је шанса да крене у самосталан живот – рекао је Кркобабић.

Он је напоменуо да ће сви млади који живе на селу, као и они који ће добити на поклон кућу са окућницом на селу, моћи да конкуришу за програм подршке вредан до 10.000 евра за покретање привредне делатности.

Говорећи о томе колико је планирано да ове године буде насељено сеоских кућа, Кркобабић је рекао да годишње стигне око 5.000 захтева, те да би, према пројекцијама из претходних година, могло да се насели у сеоским кућама око 15.000 људи.

То је импозантна бројка, истакао је Кркобабић и додао да су одобрена иницијална средства која ће бити довољна за почетак, али да је за овакав подухват изузетно важна и политичка воља.

– Имамо став председника Србије Александра Вучића, врло јасно изречен и ја га држим за реч и ти млади људи такође да ће, колико год буде захтева тих младих људи, држава проналазити средства. Према томе, слободно и храбро проналазите кућу, осамостаљујте се, будите своји на своме. Са вама је Србија јача, а и сами сте јачи – поручио је Кркобабић.

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1205279/najnovije-vesti-pomoc-drzave-mlade-kuca-selu-novac-10-000-evra

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар