Ускоро извоз српске пшенице, кукуруза и јабука у Индонезију

Аутор: Gdjakovic
404 посета

Министарство пољопривреде ће у наредних неколико дана са представницима Индонезије, који бораве у Београду, припремити споразум којим ће се утврдити извоз кукуруза, пшенице и јабука из Србије у Индонезију, најавио је државни секретар Сенад Махмутовић. Он је говорио на изложби индонежанских пољопривредних производа у ТЦ Галерија у Београду. Махмутовић је закључио да се након одржаног Самита несврстаних у Београду бројне делегације посећују Србију и желе да сарадњу са нашом земљом подигну на виши ниво. Истакао је да Србија и Индонезија имају добре и пријатељске односе. „Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије домаћин је ових дана делегације Министарства пољопривреде Индонезије, за нас веома важне и значајне државе са којом имамо традиционално добре билатералне и пријатељске односе“, казао је Махмутовић. Најавио је да ће у наредна три дана бити одржани састанци између министра пољопривреде Бранислава Недимовића и шефова индонежанске делегације.

Навео је да је циљ преговора да се остваре конкретни споразуми између две државе који ће бити у интересу домаћих пољопривредника: „Ради се о темама на којима ћемо ми разговарати са њима, првенствено о извозу и пласману пшенице, кукуруза и јабука на тржиште Индонезије, а затим и осталих производа из Србије као што су месо и месне прерађевине“, казао је државни секретар.

Оценио је да је то веома значајно за нашу земљу  јер се ради о изласку Србије на тржиште од преко 273 милиона становника. Махмутовић се осврнуо на то да су гости из Индонезије јуче имали прилике да на Етно сајму хране и пића осете Србију и уживају у домаћим производима наших крајева и додао да ми данас можемо да се упознамо са производима њихове пољопривредне производње који ће нам дочарати укусе Индонезије.

Изложбу под називом „Један дан са индонежанском кафом, воћем и цвећарством (ОДИЦОФФ)“ организије ресорно министраство у сарадњи са ПКС и амбасадом Индонезије, а посетиоци имају прилику да дегустирају бројне производе из ове земље као и да се упознају са могућностима за привредну сарадњу.

Заинтересовани суграђани могу да пробају индонежанску кафу премијум квалитета, воће, зачине, цвеће, прерађену храну и многе друге пољопривредне производе. Такође, изложени су производи од органских препарата за негу тела и косе, преко шећера и уља од кокоса, сушеног чипса од банане, манга и папаје па све до егзотичних биљака попут змијине коже и змајевог воћа.

Поред државног секретара Сенада Махмутовића, присутне су поздравили и амбасадор Индонезије у Београду, као и генерални директор сектора хортикултуре Министарства пољопривреде Индонезије Прихасто Сетианто. Међу гостима су били и амбасадори Малезије, Пакистана и других земаља које имају амбасаде у Београду.

Извор: ТАНЈУГ

ФОТО: МПШВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар