Украјина пореметила тржиште малина а не само жита

Аутор: Gdjakovic
439 посета

Наредна сезона биће једна од најтежих за произвођаче малина, али и за све остале у ланцу откупа и дистрибуције овог воћа.

Иако се ранијих година у ово време већ знала приближна откупна цена, због нагомиланих дугова у овом сектору, сада је све на нивоу спекулација. Једна од њих је и да цена малина неће прећи 150 динара по килограму. Незванично се још може чути и да осигуравајуће куће предвиђају да ће она бити од 270 до 300 динара. Према ономе што смо незванично сазнали од откупљивача – истина би, за сада, могла да буде негде на средини.

Ситуација на тржишту је толико сложена да се нико не усуђује да прогнозира шта ће се даље дешавати. Саговорник „Политике” добро упућен у дешавања у овом сектору каже да је једино сигурно то да у Србији тренутно нема хладњаче без мањих или већих залиха овог воћа. Према његовим мишљењу, у нову бербу би се могло ући са најмање 25.000 тона малине из претходне сезоне. Када је реч о цени, она ће најпре зависити од тога колико су инострани купци спремни да плате.

– Два дана био сам са страним купцима и чуо шта говоре, али и то треба узети с резервом. Они се ослањају на цену украјинског гриза (замрзнута малина самлевена на појединачне делове) и очекују да његова цена буде 1,5 до 1,8 евра по килограму. И за сада нису спремни да плате српску малину више од украјинске. Али има и купаца који инсистирају на нашем виламету – објашњава наш саговорник.

Наглашава да ће бити добро ако хладњачари успеју да плате малину 250 динара, уз велики ризик по којој цени ће је даље продати. Сматра ипак да је у овом тренутку тешко предвидети тачну цену. То увек зависи и од климатских услова у сезони и од квалитета воћа. Ако квалитет буде лош, откупна цена могла би да буде и испод 200 динара.

Наводи да је производња разуђена и да не можемо да знамо колико је родило док не добијемо информације из царине колико је малине извезено. Простора за складиштење има, додаје, то није проблем. Проблем је ко ће да плати ту разлику, јер ће ова малина која је остала на залихама очигледно бити продата по знатно нижој цени.

– Свакако не бих улазио у катастрофалне прогнозе о будућности малинарства. Ово је тренутно стање. Ситуација је таква да Украјина производи 30.000 до 40.000 тона овог воћа и малина у откупу ће им бити један евро. Они су у рату и само гледају како да продају – наглашава наш саговорник.

 

Стручњаци су раније рекли за наш лист да су припремни радови у малињацима били веома ниског интензитета у односу на раније године и да ће се сва ова дешавања сигурно одразити на пад приноса. Да се не надају зарадама као последњих неколико година малинаре су још у фебруару упозорили неки од хладњачара из Ариља. Управо је прошлогодишња нереално висока цена направила хаос на тржишту. Добронамеран савет хладњачара био је да се обради онолико колико може породично да се обере, јер сви они који буду имали веће површине ризикују да због лошије цене у откупу неће моћи да покрију трошкове.

Извор: Политика.рс

Ивана Алибуновић

Srodni tekstovi

2 коментари

Slobodan 29. април 2023. - 17:08

Problem je što je postojala zabra a izvoza žita,a malina nikad!A mra se priznati šta je važnije.

Одговори
Marko 2. мај 2023. - 07:01

Proizvodicemo rakiju od maline….nećemo ih prodavati za te novce….pozz

Одговори

Оставите коментар