Уз субвенције државе лакше унапредити винску производњу

Аутор: draganadpetrovic
367 посета

Иако спада у ред малих и неразвијених, општина Мало Црниће издваја знатна средства за развој пољопривреде. Највише улаже у сточарство, али види перспективу и у виноградарској производњи. У селу Кула, породица Богдановић, уз подршку локалне самоуправе, својим новцем и државним субвенцијама завршава инвестицију вредну 300.000 евра изградњом нове винарије.Александар ће за неколико дана у својим виноградима резидбом започети овогодишње радове. Од пролетос Богдановићи су богатији за неколико хектара, а нови чокоти планирани су и за ову годину.У старим засадима већ одлично рађају ризлинг, смедеревка, шардоне и мерло, који ће се од јесени прерађивати у новој винарији, са барик салом и рестораном.

„У јуну завршавамо комплетну инвестицију и у септембру, када буде берба, планирамо да преместимо опрему и тамо да радимо. Из пројекта субвенција државе добили смо инокс бурад, дрвену бурад барик и комплетну опрему – пресе, муљач и све остало“, наводи Александар.

Илустрација: Захваљујући подршци државе шире винограде/ ФОТО: Pixabay

Александру су адути француске сорте грожђа, док су сестра и зет љубитељи домаћих. Планирају да засаде још петнаестак хектара. Акценат је на купажама и врхунском вину.

„Виноград смо посадили прошле године у априлу. Ту постоје две сорте – тамјаника црна и бела. Живимо и радимо у Београду, а у блиској будућности планирамо да се преселимо овде, због посла, због винарије и због винограда“, истиче Тања Сарић.

Мала и неразвијена браничевска општина издваја значајна средства пре свега за сточарство и ратарство. Наставак виноградарске традиције у селима види као нова упошљавања и развој винског и транзитног туризма.

„Ово је само један добар пример како уз малу помоћ државе могу млади да се задрже на селу, чак и више од тога, ово је и наговештај да неко ко је напустио своје место и општину има наговештај да се ту и врати. У земљи, али и у Европи у порасту је производња вина и морамо да тражимо своје место“, каже председник општине Мало Црниће Малиша Антонијевић.

Илустрација: Новац од подстицаја уложили и у унапређење производње вина/ ФОТО: Pixabay

Породична Куле, нова је дестинација браничевског туристичког пута ка хомољским лепотама, бањама и историјским локалитетима.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4680029/vinarija-malo-crnice.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар