Удружили се млади задругари из Власотинца, сад уз помоћ државе покрећу и прераду

Аутор: draganadpetrovic
422 посета

Двадесетдвогодишњи Милан Јовановић из Власотинца удружио је знање и новац са четворицом пријатеља и пре две године основали су задругу „Власина фрут“. Поред подизања нових засада јагодичастог воћа, уз помоћ државе покрећу и прераду.Одрастао је уз јагоде. Отуда и жеља да унапреди производњу. Знање које Милан стиче на Академији струковних студија помогло му је да направи бизнис план и да са четворицом пријатеља оснује задругу. Улагања су, каже велика, али уз упорност и труд исплатива.
„Јесте тешко, али зарада може бити веома, веома добра. Може се живети од пољопривреде“, сигуран је директор задруге „Власина фрут“ Милан Јовановић.

У власотиначком крају поседи су уситњени, зато је удруживање кључно.

„Мислим да је прави потез да праве неки већи засад и у смислу после изласка на тржиште и пласмана те робе“, сматра Миланов отац Саша Јовановић.

Различитих су година и занимања, али им је циљ исти, да остану на дедовини. На девет хектара гаје јагоде, малине и купине. Прошле године испоручили су тржишту стотинак тона.

Илустрација: Узгој јагоде доноси сигурност

„Највише радимо јагоду. Она нам доноси сигурност. Планирамо проширење засада“, каже задругар из Власотинца Игор Миленовић.

„Наше удруживање ипак даје младима шансу да виде да то може да се ради и да се прикључе“, истиче Мирослав Коцић.

Објекат узет у закуп полако добија своју намену. Кад се заврше грађевински радови инсталираће опрему за прераду воћа коју су купили захваљујући субвенцијама државе.

„Без те помоћи тешко да би се неко упустио у било какав посао“, наглашава Јовановић.

Илустрација: Јагоде су захвалне за прераду

Помоћ ће добити и од општине Власотинце за уређење пута. Планирају да одавде широм земље одлазе и готови производи од јагода-џемови, сокови, преливи. Воље има, само још да обезбеде средства.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4708942/voce-zadruga-mladi-subvencije.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар