Удружења сточара незадовољна најављеним субвенцијама, траже да се испуни обећано

Аутор: Gdjakovic
311 посета

Представници Удружења одгајивача говеда централне Србије и Удружења произвођача Мачванског округа потврдили су да су незадовољни исходом разговора са министарком пољопривреде Србије Јеленом Танасковић о најављеном повећању субвенције по грлу са 40.000 динара на 55.000 у 2024. години и најављују протест.Они су у разговору са Танасковић затражили да се испуни обећање председника Александра Вучића и да Министарство помогне у формирању Националне асоцијације одгајивача говеда.

„Председник Вучић је у мају обећао да ће регрес по грлу бити 55.000 динара и затражили смо да то испуне. Све што смо у мају добили од субвенција добили смо уцењивачким разговорима и на мишиће, а држава ништа није сама понудила“, рекао је председник Удружења произвођача млека Мачванског округа Горан Васић, преноси агенција Бета. Додао је да је перспектива говедарства јако лоша и да је за озбиљан опоравак потребна максимална финансијска подршка.Он је рекао да су затражили и да се из буџета одвоји део новца за оснивање асоцијације, али
је Танасковић рекла да је „то много пара“.

Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије Милија Паламаревић рекао је да је од Танасковић затражено и да држава субвенционише одгајање домаћих јуница са 150.000 динара, уместо да се увозе и то финансијски подржава са 170.000 динара, али прецизан одговор ће, како им је речено добити после разматрања предлога. „Унапред знамо да од тога нема ништа и да ћемо бити принуђени на протест испред Министарства пољопривреде“, рекао је Паламаревић. Произвођачи млека страхују и због укидања прелевмана на увоз сира и млека чија је примена истекла крајем октобра. Они су рекли да од прекомерног увоза страхују и мање млекаре, али да је Танасковић рекла да та ванцаринска заштита више не може да остане на снази и да је учинила максимално колико је могла да је уведе и да више не може да се продужава њена важност јер би у супротном стигла опомена ЕУ. Проблем је, према речима произвођача млека и што не могу да добију дизел гориво на земљиште које узимају у закупу, а чији су власници у иностранству. Предлог да се дизел сточарима додељује по грлу стоке није у ресорном министарству наишао на разумевање са образложењем да нема базе података.

Извор:

Mlekari traže ispunjenje obećanja za regres od 55.000 dinara po grlu

Srodni tekstovi

Оставите коментар