EУ прети контра мерама због млека, сточари траже нове мере

Аутор: Gdjakovic
359 посета

Прелевмани одговарају произвођачима, Брисел прети контрамерама на српско воће и поврће
Како би решила проблеме у млекарству, Влада је за кондиторску индустрију обезбедила 710 динара за сваки килограм млека у праху који купе од домаћих млекара. Повећане су субвенције произвођачима млека, а крајем прошлог месеца уведене су и заштитне таксе на увоз млека и сирева из Европске уније. Из Брисела је убрзо стигао захтев да се образложе ти прелевмани. Запрећено је како незванично сазнаје РТС, контрамерама на српско воће и поврће.

Увођење прелевмана одговара произвођачима, али кажу да 30 динара на сир није довољно. Увозници га купују за око 300 динара а у трговинама се продаје за готово 2.000 динара по килограму.

Илустрација: фарма крава

„Имамо и проблем да су наше млекаре препуне залиха. Прелевман од 15 динара за млеко по литру је одличан и апелујемо на државу да колико данас подигне прелевман на увоз качкаваља на 330 динара по килограму“, каже Вукашин Баћина, произвођач млека из Баната.

 

Незванично – држава не одустаје од прелевмана. Да ли ће их подићи, и за колико, знаће се после преговора са ЕУ који су у току. У Влади кажу да се за то време нико неће оглашавати на ту тему.

ОБЈАВЉЕН конкурс АПВ за набавку приплодних грла

Министарство пољопривреде мораће да докаже да увозимо производе по дампинг ценама које су ниже од трошкова производње у земљи порекла. Иначе, Споразум о стабилизацији и придруживању дозвољава заштиту домаће производње у два члана на које смо се позвали 2015. када смо увели царинску заштиту на млечне производе која је трајала чак годину и по, без икаквих последица и контрамера.

„Једанаест месеци су трајали ти преговори с обзиром да сте морали да документујете сваки ваш захтев. Ја бих похвалио тада сарадњу са Управом царина с обзиром на то да смо од њих стално добијали информацију шта се дешава на самој граници“, каже проф. др Зоран Рајић са Пољопривредног факултета у Земуну.

Познаваоци кажу да су на српском тржишту завршили јефтини млечни производи из ЕУ који су били намењени извозу у Русију и Кину. Године 2018. имали смо минус од два милиона евра у размени те робе са Европском унијом, а 2021. минус је износио чак 17 милиона евра.

„Оно што је поражавајуће 2022. скоро 100 милиона евра. Ове године за јануар и за фебруар имамо већ 28 милиона евра. Ако причамо о кравама, у Војводини се фонд млечних крава држи отприлике на истом нивоу задњих десет година али у централној Србији је драстичан“, каже Драган Гламочић из Министарства пољопривреде.

Шта се дешава на тржишту ђубрива и зашто држава реагује?

На млеко у праху нису уведени прелевмани, односно заштитна увозна такса – а било би боље, кажу упућени, него што је донета одлука о субвенционисању куповине домаћег млека у праху са 710 динара по килограму, јер ту производњу у земљи имају само две млекаре.

АУТОР:
МАРИЈА МИЛАДИНОВИЋ ЛИСОВ

https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5154246/mleko-prelevmani-brisel-srbija.html

Srodni tekstovi

2 коментари

Miroslav kovacevic 19. март 2023. - 13:40

Sigurmo.da.nismo.konkurerni.ako imamo.prpizvpdnju ispod 8000 litara u laktaciji

Одговори
Miroslav 20. март 2023. - 05:56

Kakvi prelemani!!!!! Država samo treba da uvede sertifikat da mleko mora biti sa farmi krava koje nisu jele GM hranu i neće uči ni litar mleka!! A mi smo deklarisani kao No GM država a ulazi sve i svašta!!

Одговори

Оставите коментар