Јесте 13 али није баксузни: Фестивал зимнице у Коцељеви

Аутор: draganadpetrovic
285 посета

Коцељева – Јесте тринаести, али није баксузан, кажу Коцељевци. Напротив, већ тринаесту годину им берићет доноси. Традиционални Фестивал зимнице у Коцељеви, малој општини на пола пута између Ваљева и Шапца, учинио је да ово место буде препознатљиво и као престоница ајвара, паприка на сто начина, млевеног парадајза, сечених киселих краставчића пуњених љутим папричицама, мармеладе, воћних сирупа, ракија, меда, пршуте, сланине, сувих ребара…

Из ове престонице се сваке године крајем септембра пуне оставе широм Србије. Тако је на 13. Фестивалу зимнице „Коцељева 2022”.

Илустрација: Богата понуда зимнице на чувеном фестивалу у Коцељеви

Преко 200 излагача понудило је разне ђаконије у, по грубој процени, око 250.000 тегли, теглица, флаша, кутија… Само из Коцељеве наступило је 46 вредних домаћица са 120.000 тегли, наводи прецизан податак Владимир Матић, помоћник председника општине Коцељева, један од организатора манифестације на којој се очекује око 20.000 посетилаца.

– Ово је манифестација која зрачи… Људи препознају Коцељеву по фестивалу зимнице – наводи он. И додаје да је све више мештана Коцељеве почело да схвата да им производи зимнице доносе бољу зараду уколико их спремају од своје сировине, па су онда они који су некада имали два пластеника сада своје засаде проширили на пет…

Илустрација: Са њива у теглу све здраво и природно

– То говори и да је повртарска производња у овом крају у експанзији. Све ово из њихове њиве долази у тегле! То је значајан допринос развоју женског предузетништва, али и повећању површина под повртарским културама – наводи Владимир Матић.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/518293/U-Koceljevi-tradicionalni-Festival-zimnice

ФОТО: Printscreen Facebook/ фестивал зимнице Коцељево

Srodni tekstovi

Оставите коментар