Јаја све скупља широм света, огласио се и Путин

Аутор: draganadpetrovic
337 посета

Цене хране су на глобалном нивоу у протеклих годину дана највише гурале инфлацију, али су јаја у многим државама испливала као један од производа који је убедљиво највише поскупео. Протеински доручак је скупљи и у Америци и у Европи, а ових дана су и Руси у својим тањирима осетили значење израза „скуп као Светог Петра кајгана“.

О њиховој цени причао је и председник Русије Владимир Путин и објаснио да је узрок поскупљења повећана тражња, коју произвођачи нису испратили повећањем производње, а на време нису увезене ни неопходне количине из иностранства. Потрошачи широм света неретко су били шокирани ценама протеклих месеци, а анализа Гугл трендова је показала да су ове године у свих 50 америчких држава и округа Колумбија јаја била на врху упита за претрагу „Зашто је _ тако скупо?“ Цена паковања од десет јаја у САД је порасла на 4,82 УСД у јануару 2023. Од тада је пала на 2,14 УСД, али је то и даље готово дупло више од цене од 1,3 УСД, колико су коштала пре драстичног поскупљења.

Илустрација: Јаја су драстично поскупела и у Америци

Тренд раста цена прелио се и на Србију, иако су цене код нас већ неколико месеци стабилне, али веома високе. Крајем 2020. године просечна цена кокошијег јајета у продавницама у Србији је била 13 динара, годину дана касније скоро 16, док је у децембру прошле године јаје у просеку коштало 21 динар.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику из прве недеље децембра, најчешћа цена јаја у продавницама у 17 градова које статистичари прате је била 22 динара, док су на пијацама у распону од 18 у Смедереву и Краљеву до 26 динара у Ваљеву, док је на лозничкој пијаци забележена цена од 35 динара по комаду.

То су просечне цене које бележе статистичари, али се на тезгама и у млечним халама јаја продају и за 40 динара, али она која произвођачи представљају као најквалитетнија – органска, од кока које шетају по дворишту.

Лозничани љути због цене јаја, ко да плати 1.000 динара за 30 комада

 

Три фактора утицала на раст цена јаја

Цене јаја у целом свету у другој половини прошле године драстично су порасле, а уз цене сточне хране и енергената, највише је на тај раст утицала епидемија птичјег грипа.

– У Европи је главни разлог за поскупљење птичији грип, јер је ова болест која је карактеристична за дивље птице ушла на фарме. То је утицало на количину јаја која су на тржишту и због веће потражње дошло је до драстичног раста цена. Код нас је пик био крајем прошле године и држи се та цена, око 22 динара у Београду, док у унутрашњости она мања могу да се нађу и за 15 динара – каже Ненад Будимовић, председник Удружења за сточарство Привредне коморе Србије за РТ Балкан. Он не очекује да ће цене јаја у Србији расти, јер сматра да произвођачима иде на руку што су пале цене житарица, а сточна храна је основни параметар за формирање цене јаја.

– Нема неког великог разлога за раст цена. Параметри су исти као почетком године и јаја има довољно – каже Будимовић.

Он сматра да би држава требало да убрза процес и да обезбеди произвођачима лакши извоз јаја на тржиште Европске уније.

– Могли бисмо да извозимо у ЕУ, као што то раде Босанци и Македонци, али то не радимо. У ЕУ је велика потражња и за кокошијим месом и за конзумним јајима. Ми нисмо на листи држава које могу да извозе у ЕУ и држава би требало под хитно да усагласи и да омогући да произвођачима да извозе у Грчку, Аустрију, Швајцарску и остале земље које имају потребу за пилећим филеом и конзумним јајима. Њима кад нешто треба, они то завршавају и одобравају, али потребно је да држава усклади те сертификате и да будемо на листи земаља које могу да извозе – указује Ненад Будимовић.

Додаје да би то био добар простор да људи продају вишкове, али и да се производња повећа.

Илустрација: Хоће ли и јаја ускоро постаи луксуз?
У Русији јаја поскупела више од 46%

Од почетка године цена кокошијих јаја у Русији је порасла за 46,2%, што их чини прехрамбеним производом који је највише поскупео у земљи. Руски председник Владимир Путин је рекао да су власти већ одлучиле да повећају увоз „у одговарајућем обиму“ и да ће се ситуација „без сумње поправити“, јер су пре најмање две недеље вођени разговори са Министарством пољопривреде. Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни наџор (Роселхознаџор) је дозволила испоруку конзумних јаја из Турске, а Влада је такође одобрила нулту царину на увозна јаја од 1. јануара до 30. јуна 2024. године. Министарство за економски развој је подсетило да је увозна царина на јестива јаја 15% цене производа. Министарство очекује да ће добављачи увести 1,2 милијарде јаја у Русију под бесцаринским условима. Очекују да ће испоруке почети из Турске, Азербејџана и других оближњих земаља.

Све те мере требало би регулишу однос понуде и потражње и да утичу на пад цена јаја.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4503706/omlet-postao-luksuz-zasto-su-jaja-skupa

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар