Сезона јагода у Белгији свечано је отворена традиционалном аукцијом првог сандука јагода из задруге Coöperatie Hoogstraten. Ове године догађај је привукао велику пажњу, уз директан пренос радија Studio Brussels. Први сандук јагода купио је малопродајни ланац Colruyt за 500 евра по 500 грама, а укупна сума од осам сандука достигла је 4.000 евра, коју је задруга удвостручила на 8.000 евра. Средства су донирана организацији Foodsavers, која дистрибуира вишкове хране људима у потреби.
Colruyt је искористио прилику да објави ексклузивну сарадњу са задругом Hoogstraten – од сада ће све премиум јагоде у њиховим радњама долазити искључиво из ове задруге. Са милионима продатих паковања годишње, овај аранжман доноси стабилну подршку локалним произвођачима.
Очекује се изузетно успешна сезона, како по квалитету, тако и по количинама, захваљујући повољнијим временским условима у односу на прошлу годину. Велике количине јагода стизаће од средине априла, а тржиште је већ показало снажну тражњу. Цене нису рекордне, али су довољно добре да трговина крене у пуном замаху.
Отварање сезоне била је и прилика за осврт на пословне резултате задруге. Јака тражња за парадајзом и јагодама донела је продају вредну 362 милиона евра у 2024. години. Површине под парадајзом проширене су на 187 хектара, а у плану је и повећање производње паприке са тренутних 90 на 140 хектара, како би се одговорило на растућу потражњу.
У складу са стратегијом одрживости, задруга уводи иновације попут UV робота за заштиту усева, а у марту је покренула нови корпоративни веб-сајт. Такође, потврђено је да ће у сарадњи са Proefcentrum Hoogstraten бити домаћин 11. Међународног симпозијума о јагодама 2028. године.
Дан је завршен обиласком фарме Gestelberries, где су гости имали прилику да виде савремене технологије у узгоју јагода, укључујући коришћење вештачког осветљења за унапређење приноса.
Иначе, тржиште јагода пролази кроз динамичне промене, са снажном потражњом и раним бербама у Европи, иновацијама у сортама у Шпанији и изазовима цена у Египту. Ирски произвођачи користе предности локалне производње, док шпански и египатски узгајивачи траже начине за оптимизацију трошкова и повећање квалитета. Очекује се да ће бела јагода постати све популарнија, док ће традиционалне сорте наставити да доминирају тржиштем. Поред тога, технолошки напредак у тестирању и селекцији сорти све више утиче на продуктивност и квалитет јагода које стижу до потрошача.
Ирска сезона јагода започела је раније него претходне године, што доноси оптимизам међу произвођачима. Прве јагоде из Sunglow Nurseries, под вођством породице McGuinness, већ су стигле на полице Aldi маркета. Пол Хаси, виши менаџер трговине у компанији Donnelly Fresh Produce, каже да је овогодишња берба почела 18. марта, десет дана раније него прошле године, захваљујући повољним временским условима и стакленичкој производњи.
„Потражња за ирским јагодама је увек изузетна, посебно у овом периоду године. Имају бољи укус и одрживије су од увозних. Иако је још рано, овогодишњи род изгледа одлично,“ истакао је Хаси.
Sunglow Nurseries већ 17 година снабдева Aldi, што им омогућава стабилност и инвестирање у нове стакленике, пакернице и модерне канцеларије. Donnelly Fresh Produce управља са 95% њиховог приноса, који искључиво одлази Aldi маркетима.
Шпанија: Иновације и развој нових сорти
У Андалузији, покрајини Хуелва, компанија Emco Cal тестира нове сорте јагода у сарадњи са Универзитетом Флориде. Мамeн Санчез, техничка директорка Emco Cal-а, истиче да тренутно испитују око 500 сорти јагода како би одабрали најпогодније за локалне климатске услове, са циљем побољшања продуктивности, раног сазревања и квалитета након бербе.
„Велики део наших истраживања посвећен је белим јагодама, које представљају врхунски производ са ограниченом доступношћу. Након успеха бренда Florida Pearl, радимо на новим сортама с побољшаним карактеристикама,“ каже Санчез.
Посебну пажњу привлаче сорте Felicity и Fortuna, које нуде изузетну рану бербу и висок квалитет плода. Уз њих, уведене су и нове сорте попут Encore и Ember. Осим тога, Emco Cal развија и ремонтантне сорте попут Beauty, Brilliance и Sensation, које омогућавају дужу сезону бербе и одличне резултате у различитим климатским условима.
Један од најважнијих сегмената истраживања је тестирање нових сорти уз коришћење најсавременије технологије за прикупљање података. Emco Cal користи софтвер који у реалном времену бележи продуктивност и квалитет плода, укључујући садржај шећера (Брикс степен), чврстину и трајност након бербе. Ови подаци омогућавају селекцију најбољих сорти за комерцијалну производњу.
Интересовање за беле јагоде расте, посебно након сајма у Берлину, где су купци из целог света показали велику заинтересованост за овај премиум сегмент. Санчез наглашава да је „цветање и количина раног, висококвалитетног воћа које потенцијалне нове сорте Универзитета Флориде дају по биљци спектакуларно, што их чини јединственим у односу на остале сорте на тржишту.“ Осим тога, нове сорте попут Cleopatra, Leticia и Cozumel, које су део програма Masiá Ciscar, такође добијају све већу пажњу.
Египат: Висока потражња, али изазови у ценама
Египатска сезона свежих јагода завршила се почетком марта, отварајући простор за замрзнуте јагоде. Према речима Халида Албане, извршног директора Legacy Farm за производњу и извоз јагода, потражња је била снажна, али цене нису биле довољне да покрију растуће трошкове.
„Сезона свежих јагода у Египту траје до марта, с врхунцем извоза између новембра и Божића. Европско и арапско тржиште традиционално показују велику тражњу, али како март одмиче, конкуренција на европском тржишту снижава цене и смањује извозне могућности,“ каже Албана.

Поред укуса важно је привући купца добрим паковањем
Египат успешно извози јагоде у Европу и УК путем дугорочних уговора, док тржишта у Заливу, Азији и Африци одржавају стабилну потражњу. Међутим, скок трошкова производње и транспорта утицао је на профитне маргине извозника. „Цене су у почетку биле двоструко веће него прошле године, али су касније пале. Ипак, стабилна тражња у Заливу и Азији помогла је у одржавању тржишне равнотеже,“ објашњава Албана.
Извор: ФРЕШ ПЛАЗА