Јагодама пада цена, али ће зато малине и шљиве бити парене

Аутор: draganadpetrovic
520 посета

Јагода на почетку сезоне од 600 или трешња од абнормалних 4.000 динара килограм, цене су које су последица дефицита свих врста воћа на светском тржишту. Ако се томе додају и нестабилне временске прилике широм планете, по прогнозама стручњака за воћарство, цене српских националних воћки попут малине и шљиве ће расти, али ће зато принос бити редукован.Јагодама јесте у међувремену пала цена, и то на 150 динара за килограм, али би сценарио који је пратио ову воћку, тешко требало очекивати и за малину и шљиву.

Илустрација: Цена јагода у паду/Фото: Pixabay

Како за „Блиц“ прича др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку, један од најпризнатијих домаћих стручњака у тој области, цене воћа скочиле су свуда у свету, а на светском тржишту тренутно „влада неко стање инфлације због виших цена сировине и радне снаге“. Уз то, лоши временски услови довели су до тога да у Европи вегетација касни 10 до 15 дана, што ће довести и до кашњења у сазревању.
Према подацима америчке коморе која контролише тржиште, цене воћа су већ сада 10 до 15 процената више него прошле године у ово време. Дефицит је смрзнутог програма јагодичастог и свог другог воћа, сем јабуке, а то се поготово односи на купину и малину, које је за 17 одсто мање на светским залихама него лане. Због пролећних мразева проблем са приносима имају и далеко развијеније земље од нас, попут Шпаније где је измрзавање забележено на 28.000 хектара винове лозе, шљиве, трешње и касније. Све се то рефлектује на тржиште и повећава цену воћа – објашњава Лепосавић.
С обзиром на све те околности, када су у питању српске стратешке воћке као што су малина и шљива, Лепосавић нема оптимистичну прогнозу за овогодишњи род.

Илустрација: Очекује се висока цена малина
  • У односу на нормалну производњу, род малине ће бити редукован од 30 до 40 одсто. Што се тиче шљиве, прилично је неуједначена ситуација од подручја до подручја. На неким подручијима је претрпела минимална оштећења, али је негде измрзла чак и до 30 процената. Ако остане овако, очекује нас просечан род шљиве. Проблем су сада нестабилне временске прилике, односно штетно дејство града нарочито у Шумадији, што ће сигурно утицати на принос – сматра наш саговорник.
    Већ постојећи дефицит на светском тржишту и прогнозирани мањи принос, када је у питању „црвено злато“, требало би да обећавају знатну бољу цену за малинаре, са чиме се Лепосавић слаже.
  • И у земљама где је завршена берба, као што је Чиле који такође бележи пад приноса, произвођачи су имали прилично добру цену. Пољаци су имали зиму која такође није погодовала „црвеном злату“. Генерално је велики недостатак овог воћа на светском тржишту, а цене ће као и када су друге воћне врсте у питању, наставити раст. На жалост, ни најбоља цена не може да надокнади пад приноса што је код нас већ годинама огроман проблем – закључује он.
  • Наиме, како указује водећи домаћи стручњак за воћарство, због годинама лоших откупних цена, лоше примењене агротехнике и нестимулисаних произвођача, статистички приказане површине од 25.000 хектара у Србији под малином, смањиле су се на реалних око 14.000 хектара.
  • Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/jagodama-vec-pada-cena-ali-ce-zato-maline-i-sljive-biti-paprene/d5zhczj

Srodni tekstovi

1 коментар

Lila 13. јун 2021. - 19:23

Ocekivana cena za kupinu cacanku? Hvala

Одговори

Оставите коментар