Јагма за српским брашном

Аутор: draganadpetrovic
382 посета

ДИРЕКТОР Пословног удружења млинара Житоунија Здравко Шајатовић потврдио је Тан‌југу да је у складу са одлуком Владе Србије почео слободан извоз брашна из наше земље. Он је ову одлуку оценио као добру и навео да нема потребе да се за брашно уводе квоте, јер тај извоз никада није угрожавао домаћу стабилнсот и снабдевеност домаћег тржиста брашном.

– Брашна имамо довољно, а оно је производ који има већу додату вредност и увек производ са већом додатом вредношћу мора да има приоритет у односу на сировину, овога пута пшеницу, рекао је Шајатовић за Тан‌југ.

Према његовим речима, сада је на нашим продавцима да врате старе купце који су у међувремену морали да се пребаце на друга тржиста.

– Наша је шанса је у томе што се криза на тржишту хране, па и на тржишсту најважније сировине која се зове пшеница, наставља тако да верујемо да ће се коњуктура за тражњом пшенице и брашна и даље наставити па ћемо бар део губитка у извозу надокнадити, истиче саговорник Тан‌југа.

Наводи и да је у протекла два месеца брашно на светском тржишту поскупело и то за 20 до 30 евра по тони, па је уместо 420 евра по тони колико је коштало пре два месеца, његова цена сада 440 до 450 евра.

Шајатовић истиче да ће наше брашно за почетак морати да се продаје нешто јефтиније, како би се вратили некадашњи купци, али да је ту наша срећа у несрећи што су стари купци брашна из Србије који су се у међувремену преоријентисали на бугарско, крајње разочарани и висином цене и лошим квалитетом.

– Наше брашно је много боље него бугарско, јер Бугарска производи доста меке пшенице, а брашно од меке пшенице је много више за сточну храну, а мање за људску исхрану, објашњава директор Житоуније.

Очекује да ћемо с обзиром на дугогодишњу и већ уходану сарадњу са нашим старим купцима брашна Македонијом, Црном Гором и БиХ, којима смо годишње продавали по око 40.000 тона брашна, брзо обновити сарадњу.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић раније је рекао Тан‌југу да ће Одлука Владе о слободном режиму извоза брашна из Србије почети да се примењује од 15. маја.

Подсетио је да је до сада важила квота од 23.000 тона месечно за извоз брашна.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1117224/brasno-slobodan-izvoz-zitounija-bugarska-zdravko-sajatovic

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Larry Fox 20. мај 2022. - 18:56

Да ли сте безуспешно покушавали да добијете кредите од банака? Хитно вам треба новац да се извучете из дугова? Требате новац за проширење или оснивање сопственог бизниса? Узмите зајам од једне од водећих кредитних компанија у Великој Британији. Можете се пријавити путем ВхатсАпп-а: +14092051142 или е-поште: larryfox2017@hotmail.com

Одговори

Оставите коментар