Шта се дешава с боровницом?

Аутор: draganadpetrovic
330 посета

Ових дана сте сигурно приметили поскупљење хране у домаћим маркетима, али и на пијацама, и то није случај само у Србији већ глобално.Корона, инфлација, проблеми с испоруком и у ланцима снабдевања, руско-украјински сукоб… Много тога је утицало на промене цена, и самим тим на буџет грађана и више трошкове живота.Иако се ових дана понајвише говори о гориву, пшеници, житу, по среди су и неке друге ствари: наиме, наши читаоци нам кажу како једва налазе јефтинија млека (на акцији) у продавницама, те како су самостални продавци дигли цене јаја, сира и других домаћих производа, и неке је запањила и актуелна цена боровница.

Београђанка К. И. (30) јавила се медијима, и рекла да редовно купује упаковане боровнице од 100 грама, и да је раст цене у тако кратком периоду – огроман.

-Сто грама сам до скоро плаћала 100 и нешто динара, а често и 99, будући да су боровнице неретко биле на акцији. Данас сам, после неког времена, поново посегнула за њима у маркету и имала сам шта да видим. Сада коштају 360 динара! – каже саговорница.

Илустрација: Цена боровнице зависи од понуде и потражње/ ФОТО: Pixabay

Додаје да је њена сестра такође недавно „налетела“ на цену од чак 420 динара за 100 грама боровница у амбалажи.

-С друге стране, у Немачкој имам другарицу коју сам одмах питала каква је ситуација код њих, и рекла ми је да тамо 3 евра кошта пола киле овог воћа – истиче.
Подсећамо, боровница је у Србији иначе у великој експанзији. Чачански воћар Младен Шљивић има под боровницом четири хектара, а након пет година од кад је посадио прве стабљике – може се рећи да је посао успешно разрађен.

Боровница је временом, полако али сигурно стигла до трона, и сада је, можда, чак наша најисплативија воћарска култура. Ипак, не треба заборавити да је ово воће берзанска роба, те је подложно променама, зависно од понуде и потражње.
То потврђује и саговорник Телеграф Бизниса, Веселин Ђорђевић из Боровница клуба Србија.

-Није ми познато да је дошло до неког драматичног поскупљења, али ми смо фокусирани на свежу боровницу. С друге стране, сада није сезона у Србији – она траје од јуна до августа, па тако ово воће увозимо из Јужне Америке, и то може бити један од разлога веће цене – каже Ђорђевић.
Додаје да је у игри „џ фактора“, почев од инпута, преко поскупљења ђубрива, па до напетости услед ратне ситуације у Украјини.

Како се ближимо сезони, тако тензије расту. Произвођачи чекају шта ће бити, а свакако би волели добре цене. Не могу вам сада тачно рећи која је цена боровнице код нас, док не дође лето. Али, оно што бих поменуо јесте да су Украјинци, рецимо, велики произвођачи боровнице – прича саговорник.

Илустрација: Сва је прилика да ће бити неизвесна берба у Пољској услед недостатка радне снаге из Украјине/ФОТО: Pixabay

Остаје да се види да ли ће они сада, услед руске инвазије и немира, успети да организују бербе. Такође, Пољска важи за великог произвођача „плавог злата“, чија су значајна радна снага управо Украјинци – закључује стручњак из Боровница клуба Србија.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/placala-sam-ih-99-a-sad-su-360-dinara-beogradani-se-zale-na-drastican-skok-cene-ovog/m3dy2r7

Srodni tekstovi

Оставите коментар