Шта се дешава са извозом јабука?

Аутор: Gdjakovic
267 посета
Мраз и суша преполовиле род, ипак наша јабука несметано путује до Русије, али само ако је беспрекорног квалитета

Суботица – Произвођачи јабука са севера Бачке ове године суочили су се са многим екстремним условима. Прво са онима које је поставила природа: касни мраз и дуготрајна суша готово су преполовили род. Са друге стране, за њихов производ отворен је пут ка Русији, куда овога пута због санкција Европске уније домаћу јабуку не „спотиче” она из Пољске, по правилу највећи конкурент на овом пољу. Али извоз до Русије има још једну препреку, а то су готово двоструко виши трошкови транспорта у односу на прошлу годину.

„Извоз за Русију је кренуо, има тражње, али наша је хладњача тек до половине пуна, суша је значајно смањила род па ћемо уместо 1.700 тона, колики је капацитет наше хладњаче, ускладиштити испод хиљаду тона. Ипак, наш највећи проблем је откупна цена, која је на нивоу 42 и 43 динара. Када се од тога одбију трошкови само бербе и паковања, произвођачу остаје свега 25 динара”, каже Шандор Абрахам, вршилац дужности директора Земљорадничке задруге „Голден фрукт” у селу Хајдуково, северно од Суботице.

Према његовим речима, род је у тој мери десеткован да су на почетку сезоне бербе у овој воћарској кооперативи размишљали да ли да уопште отворе хладњачу, пошто су порасли трошкови складиштења, односно електричне енергије. Виши су и трошкови бербе, сатница берача јабуке је од 300 до 330 динара, гајбица за јабуке кошта 110 динара, набраја Абрахам који су разлози због којих и поред мањег рода, произвођачима у џепу остаје све мање.

„Нема радости због бербе, више је то сада мука, идемо у мрак, не знамо калкулацију, а ово је већ трећа година у низу у којој не рачунамо на зараду”, тврди Абрахам.

Глобална слика са овог подручја ипак је нешто оптимистичнија. Према подацима Регионалне привредне коморе, која уз град Суботицу, обухвата и општине Бачка Топола, Мали Иђош, Ада, Сента и Кањижа, укупан овогодишњи извоз за Русију из овог дела Војводине порастао је за 39 одсто у односу на првих осам месеци прошле године. У односу на исти период лане извоз јабука виши је за чак 46 одсто, износи податке Дамир Војнић Тунић, координатор за пољопривреду у РПК. Од извезених 12.200 тона јабука, преко 10.000 тона отишло је за Русију, преостале су продате на рафовима у Мађарској.

 

„Русија је број један увозник наших јабука, а пошто нема санкција, то се није променило. Оно што је другачије, то су трошкови транспорта који су сада два пута виши него прошле године”, каже Војнић Тунић. Откупна цена јабуке креће се од 30 до 45 динара, и према речима саговорника „Политике”, произвођачи су махом задовољни, иако је род од 30 до 50 одсто нижи од очекиваног. На тржишту Русије наша јабука продаје се по цени од око 90 евроценти.

Домаћа јабука се сматра неприкосновеном по квалитету, по ароми, мирису, укусу и према оцени стручњака, боља је од јабука из Пољске. Међутим, Дамир Војнић Тунић каже да би домаћи произвођачи морали да пораде на сортименту. Високе трошкове транспорта ценовно може да „издржи” само јабука која се продаје као екстракласа, због тога она не сме да има ни једну тачкицу друге боје. Та тачкица не утиче на укус и квалитет јабуке, она је само естетски критеријум, али тржиште тражи да је воћка беспрекорна, а за такав производ потребна су и велика улагања.

Суботичко воћарство је изузетно извозно оријентисано, Дамир Војнић Тунић каже да 70 одсто рода одлази на страна тржишта, пре свега руско. Са друге стране, и Русија 50 одсто својих потреба за рајским воћем задовољава из увоза. Наша јабука, уколико удовољи строгим руским критеријумима, који се повремено могу сврстати и у домен „ванцаринске баријере”, добро пролази на руском тржишту, где јој за сада не прете јабуке из ЕУ, али се у ову тржишну утакмицу однедавно укључила и јабука из Ирана.

Дамир Војнић Тунић каже да би због тога добро било развијати и алтернативне извозне правце, те се однедавно говори и о могућности пласмана наше јабуке у Египту, али за сада нема детаља о условима таквог аранжмана.

Извор:

https://www.politika.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар