Чувајте се дувана „испод тезге“

Аутор: Gdjakovic
265 посета

У готово свим узорцима пронађено више влаге и прашине него што је дозвољено као и остатака пестицида

Национална организација потрошача Србије (НОПС) објавила је на својој интернет страници како је у склопу активности спровођења независних и упоредних анализа робе и услуга на тржишту Србије, недавно спровела и анализу дувана са нелегалног тржишта.

Истраживање је урађено у циљу информисања и едукације о негативним последицама конзумације производа који, због недостатка редовних контрола, могу представљати ризик по здравље и безбедност потрошача.

– Како због континуираног раста цена дуванских производа, све већи број потрошача купује ове производе на нелегалном тржишту, уз помоћ СП лабораторије у Бечеју, урадили смо анализу дувана који се продаје на црном тржишту – наводе у овој потрошачкој организацији.

Према објашњењу, узорковање је извршено на пијацама неколико већих градова у Србији. У готово свим узорцима пронађено је више влаге и прашине него што је дозвољено, а у појединим и измет животиња и пестициди. У дувану су, према подацима анализе, измерене вредности влаге које се крећу од 16,12 до 18,92 одсто, док је дозвољени максимум 15,5 процената. Због овога је констатована и плесан у дувану.

Иако не постоји референтна вредност, када је реч о плесни, правилник налаже да је забрањено стављање у промет дуванских прерађевина које су плесниве.

У Србији у фебруару издато 10,5 одсто мање грађевинских дозвола него…

Количина прашине која је законом дозвољена у дувану износи максимално два одсто, а у узроцима количина прашине иде од два до чак 3,6 процената. Анализа је такође показала и присуство тешких метала и пестицида. Иако су измерене вредности у складу са вредностима дозвољеним законом, овде је проблем што то не мора да значи да узорци не садрже пестицид.

Наиме, узорци су испитани на обавезну листу пестицида из правилника, али овај правилник је застарео, па се тако неки од пестицида на листи, више ни не користе, односно забрањени су, док су се у међувремену на тржишту појавили нови који нису обухваћени правилником, наглашава се у саопштењу НОПС-а.

– На основу свега наведеног може се закључити да је резани дуван са нелегалног тржишта углавном лошег квалитета, да има доста влаге у себи и да као такав није здравствено исправан, јер је у појединим узорцима пронађен измет разних врста животиња и већа количина прашине – упозоравају из ове организације. Такође, анализа је показала већи удео никотина који се налази на горњој граници у односу на правилником прописане референтне вредности.

– Савет потрошачима је да избегавају куповину дуванских производа од нерегистрованих продаваца јер, некада, знатно повољнија и приступачнија цена, може „коштати” много више у случају нарушеног здравља – наводи се у саопштењу Националне организације потрошача Србије.

https://www.politika.rs/scc/clanak/547764/duvan-crno-trziste

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар