Цео регион у проблему, цена малине у паду

Аутор: Gdjakovic
634 посета

ОТКУПНЕ ЦЕНЕ ПАДАЈУ, МАЛИНАРИ И МАЛИ ХЛАДЊАЧАРИ ОЧАЈНИ: Некад перспективна привредна грана у кризи, многи планирају да одустану

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – Иако до бербе првих плодова малине има још три месеца, поједини откупљивачи тврде да због тешке ситуације на тржишту произвођачи могу да очекују много ниже цене у односу на лањске, због чега многи малинари планирају да одустану од производње.

Припремни радови у малињацима почињу, а малинари, поучени прошлогодишњим искуством, још размишљају да ли да одустану од ове некада перспективне пољопривредне гране или наставе са узгојем чекајући боља времена.

Према њиховим речима, због презасићености тржишта многи малинари су свој род били приморани да продају и по нижој цијени од договорене, док неки још чекају и новац од хладњачара.

Власник највеће хладњаче у регији “Агро др” Петко Ранкић каже да за ову годину још нису утврдили откупну цену, која ће, како тврди, сигурно бити знатно нижа у односу на лани, када је произвођачима за килограм малине плаћано 8,5 КМ.

– Прошле, као и претходних година, откупио сам око 1.000 тона малине од произвођача. Извозна цена ове воћке лани је била 2,2 евра и кад на то додамо још најмање по евро за материјалне трошкове, може се видети у коликом смо губитку били – казао је Ранкић истичући да је све лањске обавезе према произвођачима, упркос проблемима, измирио.

Додао је да су мали хладњачари такорећи уништени и немају никакву перспективу нити било какву идеју за ову годину.

Председник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре са подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, рекао је да има произвођача који још нису добили сав новац за свој род.

– Сви причају да ће ове године мање улагати, јер ће бити нижа откупна цена. Међутим, проблем је ако једне године не обрађујеш и не улажеш у малину, касније требају две-три године да се опорави – казао је Стојановић.

Према његовим ријечима, многи ће ове године разредити малињак, а неки ће и одустати од производње.

– Произвођачи који нису наплатили прошлогодишњи род сигурно неће имати од чега ни да уложе ове године – рекао је Стојановић.

Произвођач малине Драгомир Павловић из Теслића, који малине узгаја на пола хектара, каже да ће, ако откупна цена падне, многи одустати од производње, пише Глас Српске.

– Имао сам луду срећу да прошле године продам сав род малине, али има још људи који воће држе залеђено у хладњачама. Имајући у виду ситуацију на тржишту, озбиљно размишљам да ове године направим паузу у производњи. Размишљам да ове године постојеће малине покосим како би идуће године био бољи род. Углавном, видећу још, зависи колика ће откупна цина бити за малину ове године – казао је Павловић.

Проблеми у малинарству присутни су и у региону. Према писању црногорских медија, у тамошњим хладњачама налази се 350 тона прошлогодишње малине, због чега хладњачари и малинари од ресорног министарства траже решење проблема. Неизвјесну сезону очекују и произвођачи малина у Србији, јер многи од њих још нису успели да наплате прошлогодишња потраживања, док у хладњачама стоје хиљаде тоне рода.

Извор:

(Курир.рс/Глас Српске)

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Bobo78 15. март 2023. - 20:06

U problemu i padu jer pojedini veliki hladnjacari uvoze malinu iz Poljske i prodaju kao nasu, obaraju i kvalitet i cenu srpske maline

Одговори

Оставите коментар